Vepřové v háji. Nebude. Komu děkovat? Veleba ohromil národ

30.03.2022 9:17 | Glosa

Bývalý senátor Jan Veleba se v MF Dnes rozepsal o tom, jak to teď bude s vepřovým masem na pultech českých obchodů. Podle někdejšího prezidenta Agrární komory bude zle.

Vepřové v háji. Nebude. Komu děkovat? Veleba ohromil národ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prazdný chladící box

Někdejší senátor za SPOZ Miloše Zemana Jan Veleba se vrátil do minulosti a zavzpomínal na to, jak skvělé bývalo Československo v produkci vepřového.

Celý komentář ZDE

Jenže podle Veleby je toto hudba minulosti. Chov vepřového podle něj už 20 let upadá. Ti čeští chovatelé, kteří vytrvali, podle někdejšího senátora a bývalého prezidenta Agrární komory ČR dál odvádějí špičkovou práci, ale český stát jim podle Veleby dává najevo, že si práce svých zemědělců neváží. „Moje odpověď – protože zodpovědní politici nemají o své zemědělce, o své živitele národa, zájem,“ uvedl doslova.

Za 30 let poklesly chovy prasat na jednu třetinu oproti roku 1990.

„Dopady této hospodářské antipolitiky jsou za dveřmi. Naše občany čeká výrazné zvýšení cen masa a občas i prázdné regály supermarketů. Ostatně v Belgii si to u mouky a těstovin už vyzkoušeli. To už je ale jiná kapitola, navazující na důsledky geopolitické situace vyvolané válkou na Ukrajině, na kterou Česko není připraveno, neboť je hrubě nesoběstačné v prvotní životní potřebě, kterou každý z nás potřebuje každý den k životu. Řeč je o potravinách, s jejichž domácími výrobci, zemědělci a potravináři se současná vláda, jmenovitě její předseda Petr Fiala, odmítá vůbec bavit. A zodpovědný ministr zemědělství Zdeněk Nekula prohlásil, že on jako ministr vytažený z klobouku s tím v podstatě nemůže nic dělat. Je to neobvyklá, ba přímo jedinečná situace, která nemůže skončit dobře,“ varoval Veleba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

18:37 Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

Iniciativa poslance Ondřeje Koláře a celé TOP 09, která má podpořit vracení Ukrajinců v odvodním věk…