Jan Ziegler: Areva se propadá do ztráty

28.02.2014 17:03

Opožděný projekt dodávky jaderných reaktorů je příčinou špatného hospodaření francouzské společnosti Areva, které se čistá ztráta zvětšila z 99 milionů eur v roce 2012 na 494 milionů eur v minulém roce. Ve svém zpravodajství to uvedla ČTK.

Jan Ziegler: Areva se propadá do ztráty
Foto: red
Popisek: Areva

Situace je o to vážnější, že celkové odpisy u tohoto projektu se pomalu blíží ke čtyřem miliardám eur. Zástupci společnosti Areva ovšem tvrdí, že za její problémy mohou špatné vztahy s finským zákazníkem, který prý podle finančního šéfa firmy Pierra Auboina pomalu přebírá dokončené práce.

To ovšem není vůbec dobrá zpráva pro akcionáře firmy, protože Areva za minulý rok už potřetí za sebou nevyplatí žádnou dividendu.

Hrubý zisk společnosti, který nezahrnuje daně, odpisy a amortizaci, za rok 2013 nepatrně přesáhl miliardu eur. Letošní rok opět nebude pro Arevu příznivý, jelikož jeji tržby mají být nižší o dvě až pět procent proti minulému roku a to kvůli nižšímu prodeji vysoce obohaceného uranu.

Areva se rovněž zúčastnila tendru na dostavbu dvou reaktorů temelínské elektrárny. Z něho však byla společností ČEZ vyřazena kvůli nedostatečné nabídce, ve které chyběly důležité údaje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…