Jan Ziegler: Chybné rozhodnutí vlády ohrožuje životy lidí

25.03.2016 11:23

Je třeba začít bít na poplach. Funkční systém letecké záchranné služby má být rozbit a nahrazen dražší a nefunkční variantou, tak, že by místo soukromých společností létaly policie a armáda.

Jan Ziegler: Chybné rozhodnutí vlády ohrožuje životy lidí
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Na tuto absurditu nedávno poukázal europoslanec Tomáš Zdechovský. Ve většině krajů zajišťují vrtulníky pro leteckou záchrannou službu soukromé společnosti. Tento systém funguje dobře. Nyní by však tato činnost měla přejít na Policii ČR a armádu. To je velká chyba. Už proto, že soukromníci jsou levnější než jejich armádně policejní konkurence.

„Možná v budoucnu budou hasiči převážet vězně nebo zdravotní záchranáři hasit ohně,“ míní ironicky Zdechovský. A to je přesně ono, policie a armáda tady mají jiné úkol než vozit vrtulníky těžce zraněné lidi do nemocnic. Ony jsou tady od toho, aby zajišťovali naši bezpečnost, policie před vnitřním ohrožením, armáda před vnějším.

Policie opakovaně neplní vrtulníky úkoly

Varujícím byl případ v Uherském Brodě, kde útočník vystřílel restauraci. „Namísto jeho zneškodnění se policie stáhla a čekala desítky minut na zásahovku, která do místa jela nepochopitelně auty, protože policie neměla v Brně vrtulník s posádkou, i když to má vlastním usnesením z roku 2009 zajišťovat v režimu 24 hodin denně. Policie tak opakovaně neplní vrtulníky úkoly, které ze zákona má,“ důrazně varuje Zdechovský.

Pokud by tedy leteckou záchrannou službu zajišťovaly policie a armáda, může se také stát, že v případě nějaké mimořádné události nebudou vrtulníky, které by na životě ohrožené lidi převážely do nemocnic. To je další pádný argument proti změně současného funkčního systému. Proti této změně je třeba důrazně bojovat a věřit ve vítězství zdravého rozumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.