Jan Ziegler: Čína není tržní ekonomikou a práce pro Čechy je důležitější

15.05.2016 13:39

V sázce byly desetitisíce pracovních míst v České republice, která tak zůstanou zachována. To je dobře, protože po problémech OKD by to byla další velká rána pro Moravskoslezský kraj, kdyby padly i hutě.

Jan Ziegler: Čína není tržní ekonomikou a práce pro Čechy je důležitější
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Uznání Číny za tržní ekonomiku by znamenalo například levný dovoz oceli do Evropy a ohrožení milionů pracovních míst. V tomto případě jsme tedy rád, že to uznali i poslanci Evropského Parlamentu a tuto myšlenku odmítli. „Čína dlouhodobě vévodí státům s nejvyšším dumpingem, tedy státem podporovaným velmi levným vývozem zbožím, který ohrožuje desetitisíce pracovních míst v ČR, proto jsem hlasoval proti uznání Číny za tržní ekonomiku,“ zdůraznil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Byl by nesmysl bránit se obchodování s Čínou, takové snahy považují za šílené a škodlivé. Ovšem druhý extrém by byl, lézt jí, však víme kam. A Čína opravdu není tržní ekonomikou, i když mnohé její prvky používá. Ale třeba výroba cementu se v této zemi řídí státním plánováním, a výsledkem jsou pak tzv. města duchů, tedy místa s tisíci prázdnými byty, kancelářemi, obchody atd., kde nikdo nežije. Rovněž výroba oceli je v této zemi státem dotovaná a výsledkem jsou pak dumpingové ceny.

Hospodářská komora České republiky udělala anketu mezi svými členy a 64% z nich, tedy téměř dvě třetiny, byly proti tomuto vstřícnému kroku vůči Číně. Ekonomičtí odborníci uvedli, že pokud to neuděláme, nic se mezi námi a Čínou prakticky nezmění, avšak když ano, tak jsou ohroženy desetitisíce pracovních míst v České republice, zvláště v hutnictví. Neumím si to představit po tom, co letos s velkou pravděpodobností skončí OKD, těžba uhlí bude omezena, a tisíce horníků přijdou na severní Moravě a ve Slezsku o práci. A kdyby v tomto regionu dostaly vyhazov ještě tisíce hutníků, to už by vznikly velké problémy. Proto mně jako Čechovi je milejší práce pro vlastní lidi, navíc, když Čína nehraje podle pravidel trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…