Jan Ziegler: Koněv má nové tabulky, skandální ruský nátlak neuspěl

23.08.2018 20:33

U sochy sovětského maršála Ivana Koněva, jehož 1. ukrajinský front vstoupil do již osvobozené Prahy, přibyly vysvětlující tabulky a ruské vydírání a vyhrožování tak skončilo fiaskem.

Jan Ziegler: Koněv má nové tabulky, skandální ruský nátlak neuspěl
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

„Maršál Ivan Štěpanovič Koněv velel 1. ukrajinskému frontu, jehož jednotky byly nasazeny k závěrečnému útoku na Berlín a osvobodily severní, střední a východní Čechy a jako první vstoupily 9. května 1945 do Prahy. Na podzim 1956 řídil potlačení maďarského povstání sovětskou armádou a jako velitel skupiny sovětských vojsk v Berlíně se v roce 1961 podílel na řešení tzv. druhé berlínské krize výstavbou Berlínské zdi. V roce 1968 osobně zaštítil zpravodajský průzkum před vpádem vojsk Varšavské smlouvy do Československa.“

Socha maršála Koněva v Praze Bubenči s nastříkanými letopočty.Socha maršála Koněva v Praze Bubenči s nastříkanými letopočty. (iDNES.cz)
To jsou naprosto pravdivá slova, a ještě tam klidně mohlo být doplněno, že Koněv se jako politruk Rudé armády podílel ve dvacátých letech minulého století na brutálním potlačení rolnických povstání v severním Rusku.

Co však kvůli tomu vyvádělo ruské velvyslanectví v Praze je skandální a úsměvné zároveň. Ono se za každou cenu snažilo zastavit instalaci nových a objektivnějších tabulek, než byly ty původní. Nejdříve to zkusilo takovým typickým ruským postbolševickým způsobem, když si stěžovalo na ministerstvu zahraničních věcí s tím, že o takové záležitosti nemůže rozhodovat pouze městská část Praha 6. Tehdejší ministr Martin Stropnický ovšem ruského velvyslance Alexandra Zmejevského odkázal do patřičných mezí s tím, že maršálův pomník je vlastnictvím šesté městské části a jen ona má právo o něm rozhodovat. Opravdu by si pan respektive původně soudruh ambasador měl uvědomit, že v České republice platí vlastnická práva a není to jako v Rusku, kde Putin rozhoduje o všem. Cože je dobře, a ruských poměrů bych se u nás nerad dočkal.

Nové tabulky u Koněvovy sochy starosta Prahy 6 Ondřej Kolář odhalil v symbolický den 21. srpna. A souhlasím s jeho názorem, že Rusko by se nám mělo omluvit za hrubé vměšování do vnitřních záležitostí suverénní země. Ano, chci věřit tomu, že nejsme a v budoucnu ani nebudeme ruskou gubernií. A vlastně Rusové mohou být rádi, že Češi zvolili zlatou střední cestu. Někteří lidé totiž navrhovali úplné odstranění pomníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla