Jan Ziegler: Kreml vyhrožuje válkou jako nacisté v osmatřicátém

13.11.2014 19:26

Poradce prezidenta Putina pálil ve švédské televizi silnými slovy na adresu Estonska a Lotyšska, že prý Moskva nebude tolerovat špatné zacházení s tamní ruskou menšinou. Vypadalo to jako vyhlášení války. Pamětníci mají jasno, stejně takhle hrozili němečtí nacisté Československu na podzim 1938, kvůli údajnému útisku Němců v Sudetech. A že on český teror vůči svým soukmenovcům trpět nebude. Inu, ruští vládcové kráčejí ve stopách hákového kříže. Na Kremlu by mohl viset nápis: „Adolf Hitler, náš vzor.“

Jan Ziegler: Kreml vyhrožuje válkou jako nacisté v osmatřicátém
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jedna z věží moskevského kremlu

Scénář je to naprosto stejný, jak nacisté, tak nyní Rusové zneužívají národnostních menšin k hrozbám brutálního násilí vůči malým sousedním zemím. Je to stejné, jako kdyby násilník přepadl na ulici dítě, vyhrožoval mu, zmlátil ho, oloupil a přihlížející mu k tomu ještě zatleskali.  Přesně tak se chovají Ti, kteří Putinovy násilnické choutky obdivují.

Rusové mají v Lotyšsku i Estonsku zajištěny standardní lidská práva, existují tam školy s vyučujícím ruským jazykem, neomezeně vychází jejich tiskoviny. Když jsem byl před časem v hlavním lotyšském městě Rize, tak ve stáncích bylo více ruských novin než lotyšských. Takže výmluvy na údajně potíže ruské menšiny jsou podlou lží a pouhou záminkou k násilí.

Z pro české dějiny neblahého roku Mnichovské dohody víme, že ustupování gaunerům k dobrým koncům nevede, protože tehdy němečtí nacisté a nyní Rusové berou slušnost jako slabost. Proto řešení musí být jasné, přesunout do Pobaltí další vojáky NATO a dát Moskvě jasně najevo, že její chování je v civilizované společnosti nepřípustné a jakákoliv ruská agrese proti Pobaltí narazí na rázný odpor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…