Jan Ziegler: Litevci úspěšně bojují se lživou ruskou propagandou

26.06.2018 21:00

Zprávu o neúspěšném hoaxu, který měl očernit jednotky NATO v Pobaltí, přinesl web SeznamZpravy.cz. Litevští specialisté odhalili podvod s cílem obvinit americké vojáky ze smrti dítěte.

Jan Ziegler: Litevci úspěšně bojují se lživou ruskou propagandou
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Mám legraci z rusofilů, kteří hlásají, že Rusové jsou taková ubohá neviňátka, jímž ten hrozný Západ ubližuje. Tato upravená fotografie, s největší pravděpodobností pocházející z dílny ruských trollů, jasně dokazuje, že Rusové pracují usilovně na tom, aby vzájemně proti sobě poštvali členské státy Severoatlantické aliance. V tomto případě si sice počínali poněkud amatérsky, ale nemylme se, jinak jsou to mistři propagandy a demagogie.

Dalším důkazem jejich cíleného šíření fake news, byla zpráva o tom, že němečtí vojáci znásilnili v Litvě patnáctileté děvče.

Naštěstí Litevci mají výborně fungující útvar pro strategické komunikace při generálním štábu Litevské armády, který ruské lži dokáže brzy odhalit a uvést na pravou míru. Fascinuje mě rovněž, jakou má boj proti kremelským podrazům, mezi obyčejnými Litevci masivní podporu. Lidé sami upozorňují na dezinformace z emailů a sociálních sítí, a někteří sami ruské trolly aktivně pronásledují coby „armáda elfů“ a to je dobře.

Přesto má ještě někdo drzost tvrdit, že žádné ruské nebezpečí neexistuje. Pobaltské republiky, které mají s Ruskem dlouholeté smutné zkušenosti, a musí čelit mnoha jeho provokacím, dokazují opak. Namátkou se dříve jednalo o pravidelné narušování jejich vzdušného prostoru ruskými vojenskými letadly, do doby, než si ony zajistily leteckou ochranu států NATO. Také únos litevské rybářské lodi plující v mezinárodních vodách ruskou pobřežní stráží do ruského přístavu nebyl vůbec aktem přátelství.

Rusko si samo může za to, že Litva. Lotyšsko a Estonsko jsou vůči němu ostražité a na svoji ochranu povolaly alianční jednotky, které jsou tamním obyvatelstvem přátelsky vítány. Na tahu je nyní Moskva, aby přátelským vstřícným gestem ukázala, že není nepřítelem Pobaltí. Zatím to však neudělala a důsledkem je napětí v této oblasti.

Jan Ziegler

(zdroj)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.