Jan Ziegler: Problém žižkovského nádraží se nevyřeší útoky na investora

05.09.2014 15:10

Velká chyba, tak se dá hodnotit vyhlášení bývalého nákladového nádraží Žižkov ministerstvem kultury za kulturní památku, protože to omezuje budoucí využití tohoto prostoru.

Jan Ziegler: Problém žižkovského nádraží se nevyřeší útoky na investora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ČD - ilustrační foto

S tím souhlasí i kandidát na starostu Prahy 3 Alexandr Bellu a vysvětlil proč. „Myslím si to nejen já, ale i členové ODS v Praze 3, že Česká republika nemá dost peněz na opravu daleko důležitějších památek, a domnívám se, že památková hodnota zdejších objektů je sporná.“

Národní kulturní památka je ale nyní na světě a otázka, co s ní, také?.

„Celý tento problém by se měl řešit, co nejrychleji, pragmaticky a s ohledem na budoucí generace. Řešení existují, a v každém případě by neměli být dále „bití“ občané Žižkova. Zatím však trpí tím, že do těchto míst stále přijíždí značné množství nákladních aut, takže lidi obtěžuje prašnost, velký hluk a tyto kamiony také ničí povrch vozovek. Do této oblasti se také stahuje hodně narkomanů a bezdomovců, což místním obyvatelům samozřejmě vadí,“ řekl Bellu.
Podle jeho mínění by radnice Prahy 3 měla být spíše takovým mediátorem tedy rozhodčím ve sporu o budoucnost oblasti bývalého nákladového nádraží a hledat co nejlepší řešení v ose investor, magistrát, občané.

„Situace, kdy se z investora stává pro vedení městské části Prahy 3 pomalu veřejný nepřítel číslo 1 a zadělává se tak na budoucí dlouholeté soudní spory, neprospívá nikomu a ničemu,“ uzavřel Bellu.

Je jasné, že i průmyslové objekty si v některých případech zaslouží památkovou ochranu.  Ovšem v tomto případě si také myslím, že tohle zrovna není tento případ. Kdyby v dobách minulých existovala důsledná památková ochrana, tak se také mohlo stát, že místo plaveckého bazénu v Podolí by byla stará vápenka a to by asi nikdo nechtěl. Prostor bývalého nádraží Žižkovy by proto měl být vyřešen ve prospěch lidí na Žižkově.

Psáno pro blog idnes.cz  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

9:39 Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

Až pojedu zítra (3. května) od Mariánských lázní směrem na Cheb, budu se dívat doprava. Což se na to…