Jan Ziegler: Rosatom neplní sliby ohledně staveb nových jaderných elektráren

24.01.2014 11:28

Státní ruská společnost, která usiluje o stavbu jaderných elektráren po celém světě, slibuje nízké ceny a velké zapojení místních firem do výstavby. Realita pak ale bývá jiná. Příkladem mohou být Finsko a Bulharsko.

Jan Ziegler: Rosatom neplní sliby ohledně staveb nových jaderných elektráren
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Je to již ohraná písnička. Vždy, když Rosatom někde usiluje o stavbu jaderné elektrárny, tak velkorysými sliby nešetří. Nejnovějším příkladem je projekt finské jaderné elektrárny Pyuhayoki, kde Rosatom původně sliboval maximální lokalizaci projektu, čili masivní zapojení domácích firem do výstavby. Z nedávné zprávy ruské agentury RIA ale vyplývá, že nyní Rusové popřeli své původní návrhy a veškeré vybavení elektrárny dodají ruské firmy.

Tohle by nás mělo varovat před ruskou účastí v případě dostavby Temelína, kdy se nás zástupci Rosatomu snaží přesvědčit, že v případě jeho vítězství v tendru budou výrazně zapojeny české společnosti. Jaké však máme záruky, že nedopadneme jako Finové?

Další zemí, která má špatné zkušenosti s ruskou nabídkou, je Bulharsko. Zde měl Rosatom stavět jadernou elektrárnu Belene za určitou cenu, která se však později prakticky zdvojnásobila. Není tedy divu, že se v Bulharsku proti projektu zvedl odpor a země nakonec od smlouvy odstoupila. Rosatom pak jako kompenzaci požadoval dokonce předání podílu v jedné z místních státních energetických firem. I to by nás mělo varovat!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla