Jan Ziegler: Tomáš Zdechovský začal razantně řešit problémy okolí Želivky

15.11.2015 12:13

Seděl jsem nedávno v pražské hospůdce U vodárny s bývalým pražským radním pro životní prostředí Milošem Gregarem, který se mimo jiné zabývá problémy přehrady Švihov. A ten velice ocenil snahu lidoveckého europoslance.

Jan Ziegler: Tomáš Zdechovský začal razantně řešit problémy okolí Želivky
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

RNDr. Miloš Gregar býval kdysi pražským radním za ODS a nyní se věnuje svému oboru – životnímu prostředí. A také se zajímá problematikou švihovské přehrady, která je hlavní zásobárnou pitné vody pro Prahu. A ten velice ocenil zápal Tomáše Zdechovského ve prospěch obcí v okolí řeky Želivky, na které leží vodní nádrž Švihov. Problém je v tom, že tyto obce jsou sešněrovány množstvím zákazů, které brzdí jejich rozvoj.

Gregar uvedl, že pan europoslanec velmi houževnatě bojuje za dobrou věc a líbilo se mu, že jako první dostal na místo ministra zemědělství Mariána Jurečku. Uznání od odborníka z konkurenční politické strany je vždy cenné a dokazuje, že Tomáš Zdechovský si v tomto případě počíná dobře.

Horší než lidé jsou škodlivé chemikálie

A jeho práce už má konkrétní výsledky. Starostové z obcí v okolí přehrady ve spolupráci s europoslancem Tomášem Zdechovský vytvořili před časem expertní tým, který by měl pomoci tento region oživit. Uvažuje se o tzv. měkké turistice, tedy cyklistice, rybaření nebo pěší turistice. Odborníci dokonce uvádějí, že ani koupání by vodě v přehradě moc neublížilo. Horší než lidé jsou totiž škodlivé chemikálie, které se do vody dostávají z polí.

Je jasné, že možnosti rekreace zde musí být omezeny a třeba motorové čluny na přehradní hladinu nepatří a nikdo rozumný je tam jistě pouštět nebude. Ale proč se bránit výstavbě cyklostezek nebo otevření stávajících silnic pro kola, to nechápu. Stejně tak je tomu s rybolovem a pěší turistikou. Je třeba myslet na to, že v okolí Želivky žijí lidé, kteří potřebují práci. A právě cestovní ruch by mohl přinést místním obyvatelům nová pracovní místa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.