Jan Ziegler: Ukrajince chápu, ale ze svrabu si musí pomoci sami

24.11.2016 19:07

Nemyslím si, že za Majdanem stálo spiknutí amerických imperialistů, ale touha Ukrajinců opustit ruský způsob vládnutí spočívající v masivní korupci a vlády justičně policejních mafií. Jenomže to je málo.

Jan Ziegler: Ukrajince chápu, ale ze svrabu si musí pomoci sami
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Chápu, že Rusko s chátrajícími venkovem, kolabující veřejnou dopravou, zničeným životním prostředím, zkorumpovanou justicí, mizerným zdravotnictvím, kde většina lidí si měsíčně nevydělá ani sedm tisíc korun čistého, není pro normální lidi tím správným příkladem. Mnoho Ukrajinců odchází pracovat do střední a západní Evropy a ví, že to tam vypadá líp než u nich doma a také líp než v sousedním Rusku. A je nezpochybnitelným faktem, že hospodářsky nejvyspělejší oblastí s nejvyšší životní úrovní v rámci bývalého Sovětského svazu je Pobaltí s Litvou, Lotyšskem a Estonskem, kteří se orientují na Západ.

Korupce za vlády bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče dosáhla takových rozměrů, že bez úplatků nebylo možné sehnat ani postel v nemocnici. Je jasné, že tohle se normálním lidem nelíbilo a tak chtěli změnu k lepšímu. A když Janukovyč obrátil, a místo směřování k Evropě, se chtěl sblížit s Ruskem, Ukrajinci pochopili, že takto si nepomohou a proto ho svrhli.

Jenomže tohle byl jen první krok. Není tajemstvím, že korupce na Ukrajině je ještě větší než v Rusku a mnoha oblastem vládnou drsné místní mafie a zničit je téměř nadlidský úkol, ale možné to je. Ovšem pokud Ukrajinci chtějí žít lépe, a oni samozřejmě chtějí, tak musí mít vůli se s tímto zlem vypořádat a prosadit potřebné reformy. To za ně nikdo jiný neudělá a ani udělat nemůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.