Jana Zwyrtek Hamplová: Máme chránit parlamentní demokracii reprezentovanou zkorumpovanými poslanci?

16.09.2013 13:08

Vlna, která se vzedmula před těmito volbami na ochranu parlamentní demokracie, má jednu vadu na kráse. Parlamentní demokracii dnes u nás představují lidé jako Rath, Pekárek, Kočí, Nečas, Šnajdr, Bárta, Kalousek, Drábek, Peake a další naprosto nedůvěryhodní lidé. Chceme je?

Jana Zwyrtek Hamplová: Máme chránit parlamentní demokracii reprezentovanou zkorumpovanými poslanci?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna své rozpuštění odhlasovala

Někteří jsou zavření, jiní odsouzení, některé před tím ochránila toliko imunita, někteří byli sprostí jako dlaždič, někteří se prostě zamilovali a prodali stát, jiní jen tak vyhodili dvě miliardy na zpackaný projekt S karet, jiní přeběhli a přivedli do sněmovny partaj, kterou nikdo nevolil…a to nehovoříme o poslancích neschopných, nebo naopak schopných všeho. Máme chránit parlamentní demokracii pro tyto lidi? No to snad ne.

Jedinou metodou ochrany parlamentní demokracie je vytvořit takový volební systém, který ji skutečně zaručí. Aby byla volba opravdu volbou, preference opravdu preferencemi, a aby stranickými počty mohli pořádně zamíchat voliči. K tomuto má stávající volební systém daleko jako prostitutka k panenství, a proto dnes jedinou obranou a obnovou skutečné parlamentní demokracie, a vůbec demokracie, je zásadní změna volebního systému.

Tento systém musí opustit poměrné počty, procento vstupu do sněmovny snížit na maximálně 3, zavést pro každou partaj jednu republikovou kandidátku, kterou budou volit všichni v celé republice, připustit kandidátky nezávislých uskupení a volit napříč kandidátkami jako v komunálních volbách, a kdo opustí svůj klub, musí přijít o mandát. Jen pak můžeme hovořit o demokracii, a bít se za její obranu. Dnes bráníme rigidní stranický systém, který nikam nevede, a z nás dělá voličské stádo.

Za stávajícího volebního systému je totiž parlamentní demokracie, a demokracie vůbec, ohrožena právě a jedině tímto volebním systémem, který konzervuje u moci stále stejné recyklované politiky, pouze jinak barevné, voliči mohou ovlivnit minimum a ve sněmovně mohou naši budoucnost ovlivňovat politické subjekty, které nikdy nikdo nevolil. Nezávislé osobnosti, které nevstoupí do některé z partají (a proč by to probůh, pokud za něco stojí, dělaly), kandidovat nemohou vůbec.

Proto bych si přála, aby bojovníci za parlamentní demokracii napřed uvážili, kdo nám v posledních letech tuto demokracii reprezentoval (Rath, Pekárek, Šnajdr a spol.), kam nás dovedl (k sledování manželky premiéra rozvědkou), a zda není na místě přepřahat – ale ne strany, ale celý volební systém. Za ten bychom se měli bít, protože jen ten nám tu parlamentní demokracii, a vůbec demokracii jako takovou, zaručí. Jinak nám nepomůže nic, protože za stávajícího volebního systému jsme stále jen nosiči vody – do rybníku, který si ti kapři nikdy sami dobrovolně nevypustí (teď to udělali jen proto, že je k tomu dotlačil prezident).

Tedy nechci chránit parlamentní demokracii, jak jsme dnes vyzýváni různými i "hrůznými" osobnostmi, pro tyto lidi, nechci sněmovnu postavenou současným volebním systémem, nechci volit jako stádo. Vím, že je mi to houby platné. Ale říkat to mohu - parlamentní demokracii ohrožuje náš volební systém, a to už řadu let. Ten pojďme změnit směrem ke skutečné, nikoli pseudo, demokracii. Až potom budeme skutečně volit, a jen tato skutečná a ryzí volba konkrétních osobnsotí v rámci celé České republiky shodně všemi občany je zárukou demokracie ve smyslu naší ústavnosti.

Jak prosté. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Zwyrtek Hamplová - profil

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…