Jaromír Tůma: Politika pro každého

08.10.2017 20:00

Nelekejte se. Není to nic o Janu Procházkovi ani o jeho skvělé stejnojmenné knize. Doufám, že to vysvětlení nechá klidnými i patologické komunistobijce. Jde zde zase jen a jen o peníze!

Jaromír Tůma: Politika pro každého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nastavený systém povolebního odměňování politických stran ve své podstatě znemožňuje vznik větší protestní strany. Záměrně neříkám pravicové nebo levicové, prostě jakékoliv.

Vzpomeňme si na "opo" smlouvu ODS s ČSSD. Tam to bylo zcela veřejné. Ale dodnes spolupracují parlamentní strany neveřejně (přihrávají si různé kšefty a kšeftíky, souhlasí s jakýmkoli nesmyslem přicházejícím z Bruselu, neboť i to je svázáno s penězi, které se opět dají zneužít a zneužívají).

Období naivity a snad ještě čistých úmyslů

Již kdysi po prvních parlamentních to mnozí pochopili a zakládali protestní strany a možná ještě s čistými úmysly. Ty se však obvykle do parlamentu nedostaly, neboť jejich zakladatelé a jejich přehnané ego nedovolilo, aby se spolu mohli domluvit i přesto, za průniky jejich programů byly mnohdy značné. Prostě každý z nich chtěl být "šéfem", ovšem jak známo pouze jeden kohout může být na jednom hnojišti. A tak se stalo, že vládní establishment ať pravý nebo levý nikdy nemohl být ohrožen, neboť lidské a morální kvality zakladatelů protestních stran to nedovolovaly. Přesto štědrý systém povolebního odměňování těmto stranám dovolilo přežít do dalších voleb, aby mohly posloužit ke stejnému účelu velkým stranám.

Příspěvky státu po volbách:

  • Když strana získá ve volbách 1,5 % hlasů, dostává jednorázový příspěvek od státu, který činí 100 Kč za každý hlas.
  • Když strana získá 3 % hlasů, dostává od státu každý rok 6 milionů korun, a tento příspěvek se zvyšuje za každou 0,1 % hlasů o 200 tisíc Kč.
  • Když strana získá 5 % hlasů a už vstupuje do Sněmovny, dostává strana každoročně 10 milionů Kč.

Atd. viz ZDE

Období ekonomického vystřízlivění

Letos kandiduje do parlamentu rekordní počet 31 stran. Zatím co např. v roce 2006 to bylo jen 26 stran. Reálnou šanci má však zhruba 6 stran.

Proč 31 stran? No protože političtí zlatokopové, mnozí bez "rozumného" programu, sní o 1,5 % hlasů a tučnou odměnu od státu. A co teprve ti, co dostanou 3 % hlasů. To se to bude politikařit! Bez jakékoli odpovědnosti za své počínání berou z našich daní na své "sekretářky", chlebíčky, kafe, šampáňo a další pamlsky.

Velkým politickým stranám takový systém povolebního financování nevadí, ba naopak. Je to pro ně jen přínosem o mandáty nepřijdou ba naopak ty silné jich budou mít ještě víc než by to odpovídalo skutečnému procentuálnímu zisku. A co je snad ještě důležitější tyto strany odsají hlasy protestních stran, které mají šanci se do parlamentu dostat. A tak je možné se jich v parlamentu zbavit, bez intrik, bez zapojení zkorumpovaných medií tedy zcela legálně díky odfláknutému systému odměňování politických stran. A tak mohou zase zasednout staří političtí matadoři, kteří se dobře znají a ledaco si navzájem přihrají. Lehce se dohodnou, kdo bude vládnout a kdo bude tzv. "konstruktivní opozice". Všechny mají totiž velký "koaliční potenciál" (fuj to je odporné slovo).

Zdá se, že je něco shnilého v českém systému odměňování politických stran. Proto zrušme odměny stranám, které získají pod 4 % hlasů a tím značně znepříjemníme život politickým matadorům zleva či zprava.

Jaromír Tůma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Pevnost jako řešeto

11:34 Jan Keller: Pevnost jako řešeto

Evropa je připravena posilovat svoji vojenskou přítomnost na východní hranici, aby zabránila možné r…