Jaroslav Bican: Prague Pride – už počtvrté

20.08.2014 11:40

Minulý týden proběhl v pořadí čtvrtý ročník festivalu Prague Pride. Jedná se už o určitý srpnový kolorit. Silné kontroverze, které ho doprovázely v prvních letech, jsou, zdá se, minulostí.

Jaroslav Bican: Prague Pride – už počtvrté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride 2014

Prague Pride se postupně stal tradiční akcí, která se v Praze koná každoročně, podobně jako pražský maraton či půlmaraton. 

Vzhledem k tomu, že se s ním začíná počítat jako s akcí, která v Praze nesmí chybět, přestává být zapotřebí stále dokola opakovat, že Prague Prague si svoji existenci zaslouží a jeho pořádání není důvod kritizovat. 

Spolu s tím se otvírá prostor na úvahy, čím přesně tato akce má být, jakým směrem se vyvíjí a zda by neměla být vystavena i jisté kritice, která ale zároveň není motivovaná snahou zpochybňovat práva LGBT komunity. 

První otázka zní, na koho je tento festival vlastně zaměřen. Podle PR manažerky Prague Pridu Bohdany Rambouskové se nejedná o festival sexuálních menšin, agenda této akce je jasně daná – LGBT. Jde tedy o témata týkajících se gayů, leseb, bisexuálů a transgender osob. 

Ve stanovách spolku Prague Pridu, který festival pořádá, se však dočteme, že činnost sdružení je zaměřená na LGBTIQ komunitu – tedy navíc ještě na intersexuály a queer osoby, neboli ty, kteří se necítí patřit do jedné z různých škatulek. Na první pohled se to nemusí zdát významné, ale ve skutečnosti jde o to, kterých skupin přesně se Prague Pride zastává. 

Tento festival se definuje jako lidskoprávní. Ale čí lidská práva mu leží na srdci? Práva LGBT? Nebo LGBTIQ? A není divné hájit kromě práv gayů, leseb a bisexuálů i práva transgender osob, které nepatří mezi sexuální menšiny, ale zároveň některé sexuální menšiny opomíjet? Tyto otázky jsou dosti závažné. 

Každá menšina, která usiluje o svá práva, se neobejde bez dovolávání se univerzálních lidských práv. To platí i pro LGBT komunitu. Organizátoři Prague Pridu samozřejmě nemohou aktivně hájit lidská práva kohokoli kdekoli na světě, ale v tom, jak si svoji agendu zúží, by měli mít jasno a měli by to mít jednoznačně odůvodněné. 

Protože v opačném případě vždy hrozí, že ten, kdo se na lidská práva odvolává, může být obviněn z toho, že jemu samému na nich zase tolik nesejde. 

Další otázka, kterou je třeba si v souvislosti s Prague Pridem klást, je, nakolik můžeme tento festival považovat za nepolitický. Jeho organizátoři ho takto vnímají. Akce, která má svoji vymezenou agendu a bojuje za lidská práva pouze některých skupin, je však politická už ze samé podstaty. Prague Pride není spojen s konkrétní politickou stranou, ale zastává se pouze někoho, proto o něm není možné hovořit jako o nepolitickém festivalu. 

Tomu odpovídá i jeho letošní téma, kterým je porušování práv LGBT komunity v zemích na východ od České republiky. Opět se jedná o zúžení, které popírá nepolitičnost celé akce. Pokud si vyberu určitý okruh zemí, a jiný ne, má to v sobě prvek politična. 

Čím více bude Prague Pride etablovaný, tím více bude vystavený podobným otázkám. Jsou to úvahy kritické, ale rozhodně ne nepřátelské.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.