Jaroslav Bican: Sami, Karel Janeček a morálka jako řešení korupce

16.06.2012 14:02

Český internet má nový hit: píseň Sami od Davida Kollera a Barbory Polákové.

Jaroslav Bican: Sami, Karel Janeček a morálka jako řešení korupce
Foto: youtube.com
Popisek: Z videoklipu k písni Sami od Barbory Polákové a Davida Kollera

Novinář Jan Urban v souvislosti s touto skladbou mluví o skvělém a brutálním songu, který se může stát generační hymnou roku 2012. Poselství písně je jasné. Stav, ve kterém se Česká republika nachází, je špatný. Vládne zde korupční systém, jehož součástí jsou politické strany a volení politici.

Odpovědnost za to ale nesou z velké části voliči, kteří tyto politiky volí. Text skladby naznačuje, že občanům už dochází trpělivost a už si nechtějí nechat všechno líbit.

Problém je ale podle mne v tom, v čem přesně autorka textu Barbora Poláková vidí hlavní nedostatek české politiky a jakým způsobem by ho chtěla řešit. V písni se uvádí: „cesta tudy není, dokud vládnou morálně pokroucení“. Skladba tedy jinými slovy říká, že jediným řešením je odstavit od vlády jedince, kteří nejsou dostatečně morálně zdatní. O kus dále píseň pokračuje slovy: „Klíče měly smysl a furt jsme na to hrdí, ty klíče byly od basy a tam vás dáme.“ Z toho je zřejmé, jakým způsobem se má s morálně pokřivenými současnými vládci naložit. Velmi zajímavá je spojitost klíčů jako symbolu sametové revoluce a klíčů od žaláře, do kterého by se měli zavřít morálně nevyhovující politici. Dokonce se zdá, jako by se tím chtělo říct, že revoluce ze 17. listopadu bude završena až v momentě, kdy současná politická elita skončí za katrem.

S tehdejší revolucí byl spjatý velký morální étos. Jehož ztělesněním byla postava Václava Havla a heslo pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Výsledkem byla deziluze a zklamání. Důraz na morálku v písni tak můžeme vnímat jako snahu navázat na etické hodnoty zdůrazňované v době sametové revoluce a opět jako úsilí dokončit to, co bylo tehdy započato. Na otázku, jaké je podle ní východisko, odpověděla Barbora Poláková v rozhovoru pro magazín Pátek Lidových novin takto: „Dokud se podle mého nezmění morálka, politická situace této země se nezlepší.“ S názorem, že hlavní problém je v morálce, není Barbora Poláková osamocena. Zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček to vidí podobně, cituji: „Podle mě dojde k úplnému odstranění korupce ve chvíli, kdy se změní hodnotový systém ve společnosti. Cílem je, aby co největší počet lidí, v ideálním případě prakticky všichni, přijali vysoké etické hodnoty. Čím lepší etické hodnoty bude společnost vyznávat, tím méně špatností včetně korupce se tu bude vyskytovat.“ Konec citátu.

Přestože to Barbora Poláková a Karel Janeček s největší pravděpodobností myslí dobře, jejich představa o tom, jak se zbavit vysoké míry korupce, je naivní. Je opravdu možné vyměnit morálně pokrouceného politika za nepokrouceného? U mnohých se jejich pokřivenost nepozná do chvíle, než se stanou politiky. Aneb příležitost dělá zloděje. V každém člověku se mele mnoho různých protichůdných tendencí. To, jak se člověk zachová, záleží na konkrétním prostředí, které ho obklopuje, na pravidlech, kterými je svázán, na toleranci k jejich porušování, na tom, jak důkladně je kontrolován a jak dobře je na něho ze všech stran vidět. Neříkám, že neexistují lidé více morálně odolní. Politiku ale nelze postavit na tom, že udělám konkurs na anděly a ty pak umístím do čela státu. Taková představa nutně vede k deziluzi. S největší pravděpodobností se totiž stane, že stejně nakonec zvolím někoho, kdo bude nejhlasitěji křičet, že je anděl, ale ve skutečnosti bude mít pod čepicí rohy a za zády ocas a sám o tom ani nemusí vědět.

Janečkův důraz na vysoké etické hodnoty je jistě správný. Otázka je, jak jich dostáhnout. Obávám se, že pouhým neustálým vštěpováním a opakováním toho, jak jsou důležité, to nepůjde. I kdyby se voličům podařilo zvolit si důvěryhodné osobnosti, které budou odolné vůči svodům moci, nikdo nezaručí, že stejní budou i jejich spolupracovníci, lidé, které si přivedou na ministerstva atd. Politika se zkrátka na morálce a etice založit nedá. Mnohem důležitější jsou jasná a transparentní pravidla, z jejichž porušování musí být nekompromisně vyvozená odpovědnost. A právě v tomto bodě přichází na řadu veřejnost a vlastně i zmiňovaná morálka. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla