Jaroslav Michal: Ázerbájdžán - výjimečná muslimská země, kde mají ženy stejná práva jako muži

21.02.2018 12:41

Ázerbájdžán si mnoho lidí představuje jako ortodoxní islámskou zemi, kde jsou ženy diskriminované. Ale opak je pravdou. Právě tento stát sousedící s Dagestánem, Gruzií, Arménií a Íránem, je mezi muslimskými zeměmi výjimečný, co se týče práv žen.

Jaroslav Michal: Ázerbájdžán - výjimečná muslimská země, kde mají ženy stejná práva jako muži
Foto: Jaroslav Michal
Popisek: Ázerbájdžán

Typické klišé ve střední a západní Evropě je, že žena v islámské společnosti je utlačovaná. Další velmi častá mýlka spočívá v tom, že postavení muslimek v jednotlivých zemích se odvíjí od islámského práva. Ve skutečnosti je však islám pouze jedním z faktorů, který postavení ženy ovlivňuje. Je také potřeba upozornit na fakt, že postavení ženy v muslimské zemi se stát od státu velice liší a mimo jiné je nutné přihlížet i ke kontextu kulturních zvyklostí a ostatním faktorům.

Noční bulvár v Baku

Tolerantní islámský stát

Ázerbájdžán je zřejmě nejtolerantnější muslimskou zemí na světě, kde zákony zaručují rovnost práv mužů a žen. V nedávné diskusi uspořádané New York University of Prague Tamerlan Vahabov, školský expert poradenské společnosti Ivy Group sídlící v ázerbajdžánském Baku, uvedl, že Ázerbájdžánky jsou součástí tamní politiky, stávají se ministryněmi i soudkyněmi a rok od roku stále více žen zastává vysoké vládní i společenské funkce.

Během zmiňované diskuse uvedla Šafag Mehralijevová, ředitelka kanceláře rektora univerzity ADA v Baku a moderátorka místního rozhlasu, že dle jejího názoru se situace žen v Ázerbájdžánu od té v České republice příliš neliší. Například podíl žen v parlamentu je velice podobný. V Baku jejich zastoupení činí necelých 17 procent, v Praze 22 procent.

Staré město v Baku

Práva žen srovnatelná s Českou republikou

„Země bez ženy je zničená a bezmocná, ale v jejím náručí bude tento svět oplývat blahem. Žena vyzdvihuje lidskost.“ Tento citát Husseina Javida, který je znám jako ázerbájdžánský Shakespeare, shrnuje kulturní, ekonomické a politické zdůvodnění nedávného jmenování Mehriban Alijevové viceprezidentkou Ázerbájdžánu. Je tedy nejvýše postavenou ženou v Ázerbájdžánu od roku 1994, kdy byla zrušena funkce státní tajemnice, kterou obsazovala Lela Šovkatová.

Tyto skutečnosti jsou důkazem, že Ázerbájdžán je progresivní moderní muslimská země, kde jsou práva žen srovnatelná s Evropou. Pokud tedy nějaká žena tíhne k islámu a uvažuje nad životem v muslimské zemi, Ázerbájdžán by byl určitě dobrou volbou. Nejen, že má nádhernou přírodu a památky, ale postavení žen v této zemi se jen málo liší od České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.