Jaroslav Michal: Pravdu má ministr

14.10.2016 15:15

Situace kolem VoZP ČR se zpřehlednila. Pokus o odvolání předsedkyně Správní rady VoZP a generálního ředitele MUDr. Karla Šteina částí Správní rady pomocí dvou neoprávněných hlasů, tedy zástupců, u kterých byla reálná pochybnost, že ve Správní radě nezastupují odborové organizace tak, jak určuje zákon, nevyšel, a bylo tak zabráněno destabilizaci jedné z našich nejúspěšnějších zdravotních pojišťoven.

Jaroslav Michal: Pravdu má ministr
Foto: red
Popisek: Vojenská zdravotní pojišťovna

Soud totiž neoprávněnost těchto dvou hlasů potvrdil. Jediný, kdo si zachoval v této situaci chladnou hlavu, byl ministr zdravotnictví MUDr. Svatopluk Němeček. Správně vyhodnotil danou situaci a pověřil generálního ředitele Šteina k uskutečnění kroků, které je nutné učinit, aby bylo zabráněno uvalení nucené správy na pojišťovnu a tím de facto její likvidaci.

Nejenom, že rozhodl prozíravě a se znalostí věci, ale dal tak neoprávněnému odvolání najevo, že chaotické a neuvážené kroky v našem zdravotním systému nejsou součástí nové koncepce zdravotnictví, která má náš zdravotní systém přivést k rentabilitě a prosperitě. Pokud bychom použili příměr, ve kterém systém zdravotní péče přirovnáme k lidskému organizmu, potom jsou zdravotní pojišťovny srdcem takového organizmu, které pumpuje okysličenou krev jednotlivým poskytovatelům, nemocnicím, poliklinikám i všeobecným lékařům. Okysličenou krev, tedy peníze. A ministerstvo zdravotnictví je jeho mozkem.   A mozek se zachoval konstruktivně, rozhodl z logiky věci a uchoval tak srdeční tep pravidelný, bez zbytečných výkyvů, které by organizmus mohly oslabit.

Je zbytečné se znovu zabývat podrobnostmi tohoto případu, které jsou všeobecně známé. Není zbytečné poukazovat na snahy některých privátních uskupení o ovládnutí klíčových míst v našem zdravotním systému, který už beztak mírně dopadá na jednu nohu, neboť finanční prostředky od pojištěnců a státu se přestávají rovnat nákladům na zdravotní péči našeho obyvatelstva potřebné a v reálu i věnované. Není jistě v zájmu našeho obyvatelstva a potažmo i ministerstva zdravotnictví tyto neduhy prohlubovat, naopak je třeba je léčit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…