Jaroslav Šonka: Co je to politická strana?

07.08.2013 12:00

Žijeme v zemi, kde se uchytila pokleslá kvalifikace na „levici“ a „pravici“. Přitom popis politického směřování musí být složitější – jinak je podvodný. Kam například patří političtí podvodníci? A dají se politické strany do tohoto schématu zařadit tak jednoduše, jak z některých komentářů vyplývá?

Jaroslav Šonka: Co je to politická strana?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Je možné, jak někteří intelektuálové (Topolánek) píší, totalitní politické směry zařadit jednoznačně na levou stranu politického spektra? Co pak uděláme třeba s Hitlerovým přítelem Kruppem, největším kapitalistou Třetí říše? Je možné, házet komunisty a jejich historické oběti, sociální demokraty, do jednoho pytle. A co uděláme s těmi, které bych nazval „turisty stranickým spektrem“? 

V této situaci je nutné pobavit se o tom, co vlastně politické strany a směry jsou. Definice politických stran je možná jen v historickém a hranice překračujícím měřítku. Desítky let existence tzv. II. Internacionály ukazují jasně, o co v případě sociálně demokratických stran jde. Dobře definované jsou konzervativně-liberální směry i křesťansky motivované politické snahy. A jistě jsou komunisté různého typu, ale i fašisté, relativně stabilním jevem v historii i současnosti. Zelení mají také již po několik desítek let vypracovaný profil. 

V České republice jako by tato měřítka nefungovala. Zde fungují dva principy: Stranická turistika a ješitné zakládání stran nových. Zmíněný Mirek Topolánek před nedávnem navrhl založení jakýchsi Klausistů. Zemanovce už máme. Bártovci se zatím po svém zakladateli nepřejmenovali. Prezident Zeman procestoval několik stran, než zjistil, že by všude musel s někým spolupracovat a tříbit i svoje, přeci tak geniální názory. Po turistice stranami ješitně založil stranu svou. Nevstoupil na platformu rovnoprávné diskuse s kolegy, ale formoval stranu k obrazu svému. To je z jedné známé knihy: „Učiňme člověka, tentokrát politickou stranu, k našemu obrazu, podle naší podoby!“ Bible, stvoření světa. 

Jiří Rusnok také již stranami cestoval a uchopil nyní danou příležitost. Řada lidí z ODS odcestovala do Top 09, kam ovšem přicestovali hlavně zástupci KDU-ČSL. Top 09, ale i Věci veřejné, LIDEM, LEV 21, to jsou názvy, které potvrzují můj názor, že Češi jsou národem s obrovskou fantazií, ale současně s nechutí intelektuálně prostoupit tradice, které stojí na diskusi v demokratických zemích celého světa.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…