Jiří Baťa: Pane Schwarzenbergu, jděte se vycpat s Vašimi lidskými právy

07.03.2014 11:28

Podle pana dnes poslance Kalouska, byl to „prý“ exprezident Václav Havel a Karel Schwarzenberg, kteří prosadili mimořádnou mezinárodní autoritu Česka právě tím, že byla lídrem při obhajobě lidských práv. Ó ty prostoto, ještě štěstí, že Kalousek neprohlásil, že Česko nemá žádné problémy s lidskými právy a že tedy můžeme být příkladem jiným zemím či státům. Opak je totiž pravdou.

Jiří Baťa: Pane Schwarzenbergu, jděte se vycpat s Vašimi lidskými právy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Česko, stejně jako jiný stát, třeba Čína, KLDR, ale i USA a pod., mohou kázat o lidských právech, mohou je obhajovat, kritizovat. Bohužel jsou to oni, kteří tyto práva porušují či nedodržují, a navenek jednají podle známého: „Kážou vodu, pijí víno!“. Abych byl konkrétní, zůstaňme doma, tedy v České republice. K. Schwarzenberg napadá (co jiného lze od něj také čekat) prezidenta Zemana za názor, že není dobré spojovat politiku a lidská práva s byznysem. Zřejmě mu nedocházejí souvislosti, že politika je jedna věc, byznys druhá a lidská práva jsou víceméně interní záležitostí toho kterého státu. Řada našich politiků včetně pana Schwarzenberga  se předbíhají v řiťolezectví do amerických análních subjektů přesto, že USA o dodržování lidských práv umí jenom tlachat, ale sami lidská práva věrolomně porušují o sto šest. Za normálních okolností by lidská práva měly usměrňovat politiku i byznys. Zatím je to tak, že politika ruku v ruce s byznysem v ČR si s lidskými právy vytírají svoji zádel. To ovšem není krátkozrakost Schwarzenberga nebo jiných „osvícených“ zahraničních  hlav, to je záměr, jak se zalíbit lidem, kteří jim mohou něco nabídnout, nebo alespoň pochválit za projevenou snahu. Proto také ta intenzivní péče o lidská práva v zahraničí, už málo nebo vůbec ne o ta domácí.

Pokud ovšem politik typu pana Schwarzenberga míní, že pro porušování lidských práv by měl být takový stát nekompromisně „potrestán“ na bázi byznysu například embargem, zmrazením dodávek, rušením či odkladem smluv apod., zcela určitě to k nápravě lidských práv takto potrestané zemi (státu) neprospěje. Spíše by se to mohlo považovat za vměšování do vnitřních záležitostí toho kterého státu a narušování vzájemných vztahů. Což není ze strany policajtů demokracie (USA) na překážku, protože „oni“ mohou, na rozdíl od jiných, vše! I když nejsou o nic lepší

Hovoří-li, přesněji kritizuje-li pan Schwarzenberg  porušování lidských práv v jiných státech, měl by si napřed „zamést před vlastním prahem“ a uklidit posraný dvorek české politické scény a její legislativy. Jinými slovy, pan kníže by se měl především s maximálním úsilím zasadit o dodržování lidských práv v České republice. Chápu, že ke kritice porušování lidských práv v zahraničí jej vedou jisté povinnosti coby předsedu zahraničního výboru  Poslanecké sněmovny, avšak i to má své meze. Zdá se však, že na rozdíl od porušování a nedodržování lidských práv v zahraničí a porušování nebo nedodržování lidských práv v Česku pana knížete zas až tak moc nezajímají. Také proč by měly, komu by se tím asi zavděčil, že ano? Když však bude bušit na mezinárodní buben lidských práv, budou jej slyšet až v USA či jinde a to je pro něj důležité.  Proto není od věci rázně připomenout panu Schwarzenbergovi, že je-li takový vlastenec, za jakého se vydává, je-li takový Čech, jak se rád chlubí , že by neměl přehlížet  skutečnosti v porušování lidských práv a svobod v Česku, které jsou, obrazně řečeno, do nebes volající.

Nebo si snad pan Schwarzenberg myslí, že exekutorské a advokátní praktiky vůči dlužníkům, mnohdy nevinným, nejsou porušováním lidských práv? Nebo, že snad  jsou v souladu s lidskými právy, resp. v souladu s LZPS? Že zákony, které vzešly i za jeho účasti a podpory z dílny pravicových stran, tedy i TOP 09, jsou spravedlivé, vyvážené a v souladu s demokratickými principy? A co třeba amnestie exprezidenta Václava Klause, kdy v důsledku čl. 2 - abolice  tisíce lidí ztratilo možnost spravedlivého odškodnění a vyrovnání škod, které jim byly vědomě způsobeny  pachateli těchto trestných činů? Jaký vztah ke spravedlnosti má pan Schwarzenberg? Mu snad stačí, že v rámci spravedlnosti „Co bylo ukradeno, musí být vráceno“ platí jen v případě církevních restitucí? Cožpak tisíce lidí, postižených amnsetií nebylo rovněž okradeno, aby v duchu Schwarzenbergova hesla „Co bylo ukradeno, musí být vráceno“ platilo i v tomto případě? Kde jsou, obecně vzato, lidská práva  a spravedlnost  českých občanů? Ano pane Schwarzenbergu, jsou v prdeli! V Česku platí jen právo pro  politicky silné, vlivné, bohaté, užvaněné a  rádoby demokratické pokrytce a lumpy.

Je až směšné, ne-li drzé, když pan Schwarzenberg doporučuje prezidentovi Miloši Zemanovi, aby strávil měsíc v íránském nebo uzbeckém vězení, prý aby aspoň tušil o čem (prezident) kecá.  A pan kníže ví, o čem on sám kecá? On snad v tom vězení byl, aby jej mohl předhazovat jako příklad pro znalost poměrů v takovém vězení?  Proč tam nevleze sám a posílá tam Zemana? Kdyby takto mluvil z vlastních, resp. osobních  zkušeností, prosím, ale stavět na tom, že někdo říkal jaké to tam je, aniž by se sám přesvědčil, potom pardon, jako argument je to hodně málo, zato hodně mimo mísu!  Samozřejmě, že tam nebyl, on ale přece slyšel, jak je to tam hrozné, jak se tam s lidmi zachází a jak jsou tím porušována lidská práva. Není důvod tomu nevěřit, ale proč by se o tom měl prezident přesvědčit osobně, nechápu. Tím víc, že on (kníže) tam také nebyl!  Hlavně, že se ohradil proti Zemanovi, že se bije za lidská práva v jiných zemích, když už jak výše zmíněno, na nedodržování lidských práv v Česku z vysoka se… dívá.

Opravdu mi hlava nebere, co je na panu Schwarzenbergovi tak impozantního a interesantního, že mu tolik lidí skočilo na špek. Jsou to snad ty jeho upachtěné žvásty, které jsou pro některé lidi natolik sympatické, že jim nebo mu věří? Nejspíše ano a pokud Schwarzenbergovo  senilní jednání a vystupování, uprskané žvásty, ženantní vystupování, vyhraněné postoje vůči politické levici a pohrdání strádajících občanů jsou jim vlastní, pak to jen vyjadřuje negativní postoj a vztah ke svým spoluobčanům.   Ti jim jsou dobří jen pro odvod daní, ze kterých jsou pak všichni tito rektální alpinisté, alias „Karlovi sympatizanti“ placení a živi. I takové lidi máme mezi sebou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…