Jiří Bátěk: Drahý bojovníku za lidská práva

04.04.2016 11:52

Je určitě správné, že poukazuješ na čínskou agresi do Tibetu vyvěšováním tibetských vlajek. I tibetský odznak na tvé chlopni ukazuje, jak jsi přemýšlivý a důsledný.

Jiří Bátěk: Drahý bojovníku za lidská práva
Foto: archív Literární noviny
Popisek: Holubička z hlavy.

Jistě jsi někdy viděl glóbus. Všimni si velikosti České republiky a velikosti Číny. Tím nechci říci, že tvé počínání je zbytečné, naopak. Podporuji tvou aktivitu. Měla by však být opravdová a celostní. Začni tedy a vytrvej, buď všem příkladem!

Nejdříve prozkoumej značku svých bot a oblečení. Nenech se mást obchodní značkou, ale dívej se na zemi, kde se skutečně zboží vyrábí. I české outdoorové firmy vyrábí především v Asii. Proč ne v ČR? Přeci proto, aby zboží bylo levné, což ti maximálně vyhovuje. Pravda, boty si můžeš koupit z ČR. Budou však o mnoho set korun dražší než z Asie. Nezoufej však, má to řešení. Jeden Skot u nás na chalupě téměř celý rok chodí bos a oblékat se dá v army shopech, kde je možné zakoupit maskáče z výprodeje armády ČR. Nebo ti tchýně může uplést svetr a nemusíš si jej kupovat.

Nyní přesuň svou pozornost k mobilnímu telefonu a svému notebooku. Jistě jsi slyšel o konfliktních minerálech, jejichž těžba podporuje dlouhotrvající konflikt s milióny mrtvých v Demokratické republice Kongo. Jeden vzácný nerost je obzvlášť cenný, nazývá se coltan. Získává se z něj prvek niob a tantal, který končí v mobilech a noteboocích. Těží se pomocí primitivních nástrojů podobně, jako se dřív získávalo zlato za zlaté horečky. Dětská práce není výjimkou a pracuje se za šílených podmínek. Jsi si opravdu jist, že tvůj telefon či notebook obsahuje jen nekonfliktní minerály?

Dále přejdi ke kuchyňské lince. Pokud najdeš jeden jediný spotřebič, který nebude vyroben v Číně, pogratuluj si. Měl jsi štěstí na značku. Víš však, za jakých podmínek byl výrobek vyroben? 

Tvůj americký přítel, země zaslíbená, dováží ropu ze Saúdské Arábie. Ano, je to právě ta, kde se utínají hlavy nepohodlným osobám, kde se veřejně bičuje. Budeš před americkou ambasádou pohoršeně demonstrovat a poukazovat na nedodržování lidských práv v Saúdské Arábii?

Pokud v ruce stále ještě držíš tibetskou vlajku, přidej i vlajku Palestiny, Iráku a Libye či bývalé Jugoslávie, aby tvůj aktivismus byl alespoň trochu opravdový a neselektivní.

Mnozí zkrachovalí politici vždy využijí podobných příležitostí, jako je návštěva čínského prezidenta v ČR, ke svému zviditelnění. Jsou to politické mrtvoly. Ti již lidem předvedli svou totální neschopnost a ubohost, jsou lidem pro smích. I otrávená návnada může vonět antikomunismem či umělým aktivismem, neb na hranici volitelnosti jsou TOP 09 i ODS a každý hlas je přeci dobrý.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…