Jiří Berounský: Naše energetická koncepce

19.07.2014 9:10

Naše energetická koncepce je prakticky neznámá, přestože si vláda objednala před časem i studii o stavu energetiky a jejím výhledu u bývalého šéfa Akademie věd profesora Pačese.

Jiří Berounský: Naše energetická koncepce
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Ten sice stále ještě působí ve vedení dozorčí rady našeho polostátního energetického gigantu, totiž ČEZ-u, ale přestože je jeho dobrozdání staré několik týdnů, tak už vlastně platí velmi relativně. Bývalý akademik zopakoval známé konstanty.  

Evropská unie snad bude konečně směřovat k jednotné energetické politice a v jejím rámci vyhlásila takzvaný závazek dvacet, dvacet, dvacet, který má být pravidlem pro léta dva tisíce dvacet až třicet. To znamená snížení emisí skleníkových plynů o dvacet procent, uspořit dvacet procent spotřeby a dosáhnout dvacetiprocentního podílu obnovitelných zdrojů.  

Česká vláda zaujala k onomu závazku velmi váhavé stanovisko, zejména k podílu obnovitelných zdrojů, což je ovšem pochopitelné, neboť všude nejsou k jejich zvýšení stejné podmínky. Profesor Pačes vzal v úvahu zrušení tendru na rozšíření Temelína i nevyhnutelné uzavírání některých hnědouhelných elektráren.  

Jako nejvhodnější náhradu za tyto kapacity navrhl dočasný rozvoj jaderné energetiky, spolu s ním rozvoj obnovitelných zdrojů, v lokální energetice potom využití biomasy a solárních panelů na střechách.  

Relativní použitelnost jakýchkoli prognóz ilustrují poslední vojensko-poltické události, které znejišťují i energetickou situaci. Mohou tak být ohroženy dodávky plynu z Ukrajiny i ropy z Iráku. Na druhé straně jsou v delším časovém horizontu možné dodávky břidlicového plynu, jakkoli jsou nepravděpodobné.  

V této situaci se obrátila na vládu více jak desítka českých firem s žádostí o urychlenou podporu úspor energií. Není totiž vyloučeno, že Evropská unie přikročí k náročnějšímu programu, než byly ony tři dvacítky a zástupci zmíněných firem se domnívají, že i Česká republika by mohla mít náročnější ambice a proto by prý měla – alespoň dle Lidových novin – případný návrh Evropské komise podpořit.  

Ten by měl znít následovně: Emise skleníkových plynů snížit až o čtyřicet procent, podíl obnovitelných zdrojů na dvacet sedm a energetickou úsporu zvýšit na dvacet sedm až třicet procent.  

Podle signatářů výzvy by Česká republika neměla mít, zejména s úsporami velké potíže a pomohla by tím prý rozhýbat i české stavebnictví. A že by rozvoj stavebnictví přispěl k rozvoji celého hospodářství, o tom není sporu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.