Jiří Hanzlíček: Jde o účelný souboj se skleníkovými plyny?

03.07.2013 14:15

Zveřejněno bylo mnoho úvah o škodlivosti skleníkových plynů, zastoupených především oxidem uhličitým, přičemž některé nebyly ani z vědeckého světa, s dopady na klimatické změny v atmosféře. Některé a to absurdní, spíše propagandistické, jsou pak spojovány s výskytem současných povodní.

Jiří Hanzlíček: Jde o účelný souboj se skleníkovými plyny?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Ke své  úvaze o vlivu oxidu uhličitého na klimatické změny,  bych   rád citoval několik myšlenek z  aktuálního článku pana Mike Davise, známého  amerického vydavatele Natural News a  Health Ranger. Reaguje zde na poslední, snad důvěryhodná a silně propagovaná  šetření,   že koncentrace oxidu uhličitého  v naší atmosféře  mírně stoupá. Kladem může však  být i přínos  tolik potřebného oxidu uhličitého  rostlinám a lesům celého světa. Současné množství 400 mikrogramů na kilogram, odborně  ppm, je totiž v podstatě kritická koncentrace,   která  může byt pro řadu rostlin velmi  nízká.
Oxid uhličitý   je skutečně základní živinou pro rostliny. Přes všechny  názory lidí, kteří se nechali   jednostranně ovlivňovat zelenou demagogií  a mnoha placenými vědci a aktivisty, zůstává skutečností, že  koncentrace oxidu uhličitého  je základním předpokladem pro růst rostlin a umožní naší planetě, aby se znovu v mnoha oblastech zazelenala.
 
Možná, že mnoho čtenářů nebude s tímto tvrzením souhlasit  a bude  poukazovat na stratosférický výskyt tohoto plynu v atmosféře. Na druhé straně jsou však poznatky, o kterých se v souvislosti s klimatickými změnami raději neinformuje,. Je možné, že zvyšování koncentrace tohoto plynu  může být ve skutečnosti  nezbytné, chceme-li v budoucnu  na Zemi přežít? 
 
Omezování jeho vypouštění do ovzduší,  stojí ročně miliardové částky veškeré technologie a průmysl na celém světě.  Částečně jde o odbornou  i převládající  politickou diskusi. Nemusí být však to pravé co Evropská unii a odborné agentury ukládají a doporučují. Rovněž poukazování výhradně na zhoubný  vliv lidské činnosti na přírodní klimatické změny není komplexně prokázán..   
 
Současná koncentrace oxidu uhličitého v zemské atmosféře je asi kolem 400  ppm ( odborně částic v milionu).  Jen pro srovnání je  kyslíku  v atmosféře 210 000 ppm. A když  vydechujete, váš dech obsahuje 40 000 ppm. V bytech, ve školách a kancelářích dosahují koncentrace  běžně 3000 ppm. 
 
Na závěr připomenu, že značné a nekontrolovatelné emise skleníkových plynů, především v Číně, Indii a  v USA neúčelné snižování  emisí oxidu uhličitého pouze v Evropské unii vysoko překonají. Prezident Obama  se sice v posledním vystoupení hlásil k rozhodnému boji se skleníkovými plyny. Hlavní slovo, zde však budou mít průmyslníci. Zatím jde v Evropské unii  doslova o souboj s větrnými mlýny. Bez  málo pravděpodobné dohody s těmito státy nemá snižování oxidu uhličitého   ve smyslu této úvahy   žádný věcný smysl.
 
RNDr. Jiří Hanzlíček, bývalý poradce ministrů průmyslu
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hanzlíček

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…