Jiří Hanzlíček: Jsou ekonomicky a ekologicky účelné průzkumné vrty břidlicového plynu I v Česku?

01.04.2013 12:32

Ze zcela ekonomického i ekologického hlediska považuji za nutné zodpovědět zásadní otázku. Jsou známy v ČR alespoň přibližně zásoby břidlicového plynu?

Jiří Hanzlíček: Jsou ekonomicky a ekologicky účelné průzkumné vrty břidlicového plynu I v Česku?
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto břidlice

Jejich množství a lokalita výskytu se zjišťuje průzkumem, především příslušnými vrty. Zatím se u nás vedou pouze plané diskuse zda těžit nebo netěžit. Odpůrci těžby argumentují katastrofálním ohrožením přírody. Zastánci zase považují za hlavní přínos snížení stoupající vysoké ceny plynu i určitou možnost nastartování upadající ekonomiky.

Naše vláda zatím opatrně  reagovala na nedávné doporučení Evropské unie problémem břidlic se uvážlivě zabývat, neboť  za určitých předpokladů by se mohl překlenout  ekonomický propad členských zemí. Uložila  ministru životního prostředí nestanovovat průzkumné území pro vyhledávání a průzkum nekonvečních zdrojů zemního plynu, není-li zajištěna ochrana  životního prostředí

Zcela jiný vývoj je v USA, kde bychom si měli vzít rozumný příklad.Podle zahraničních medií se podařilo těžařským  firmám  rozumným způsobem se spojit s ekologickými organizacemi ke spolupráci na standardech pro těžbu břidlicového plynu a ropy na americkém severovýchodě. V rámci průlomového projektu dostanou firmy, které budou dodržovat určené normy ochrany vod a ovzduší, certifikát od Centra pro udržitelný rozvoj břidlic v Pittsburghu..

Společenský zájem o využití  břidlicového plynu vedl v USA v minulých letech ke zřetelnému snížení emisí skleníkových plyn. Plyn na americkém trhu díky novým zdrojům za poslední desetiletí prudce zlevnil, a surovina tak transformovala celý americký energetický trh. Americké elektrárny hromadně přecházejí ze "špinavého" uhlí znečišťujícího ovzduší  na mnohem čistší plyn s využitím i v  dopravě.

Při vysokých cenách zemního plynu a elektřiny se u nás v mnoha částech státu při opakujících se inverzních meteorologických stavech obtížně dýchá. Vzniká stále se opakující smog, vyvolaný drobnými prachovými částicemi. Na jednoznačné odstranění této škodliviny nemají státní orgány zatím vlastní názor ani finance. Vyhlašují se různé regulace zdrojů, výměny kotlů v domácnostech i zákazy vjezdů aut do středu měst. To stojí značné finance i ekonomické ztráty, drobné částice prachu se tím však neodstraní.

Lze prognózovat, že při stávajícím stavu se v průběhu několika let může stát, že česká ekonomika přestane být kvůli vysokým cenám energií konkurenceschopná a pro vysoké platby za dovážený zemní plyn bude o hodně chudší, než jiné, jinak uvažující státy.

RNDr. Jiří Hanzlíček, bývalý poradce ministrů průmyslu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hanzlíček

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …