Jiří Hanzlíček: Konečně rozumný názor na břidlicový plyn

26.02.2013 17:02

Vláda na svém zasedání ve své podstatě neakceptovala jednostranný poslanecký návrh na zrušení těžby břidlicového plynu hydraulickým štěpením.

Jiří Hanzlíček: Konečně rozumný názor na břidlicový plyn
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto břidlice

Uložila ministru životního prostředí nestanovovat  průzkumné území pro vyhledávání a průzkum nekonvečních zdrojů zemního plynu, není-li důsledně dodržen veřejný zájem, za než vláda prioritně považuje ochranu životního prostředí. Lidově přeloženo, pokud nebudou dostatečně chráněny zásoby podzemních vod.

Z ekonomického hlediska považuji za nutné zodpovědět zásadní otázku. Jsou známy v ČR alespoň přibližně zásoby  břidlicového plynu?  Jejich množství a lokalita výskytu se zjišťuje průzkumem, především příslušnými vrty.  Zatím se u nás vedou pouze  plané diskuse  zda těžit nebo netěžit. Odpůrci těžby argumentují katastrofálním ohrožením přírody.  Zastánci zase považují za hlavní přínos snížení stoupající vysoké ceny plynu i určitou možnost  při  nastartování upadající ekonomiky. 

O povolení hydraulického štěpení začaly v ČR usilovat především dvě firmy se zájmem o lokality Trutnovska, Náchodska a Broumovska. Vzbudilo to však značný odpor  nedostatečně informovaných  tamních obyvatel. Bez důkladného a řízeného průzkumu, nelze o případné těžbě vůbec mluvit. Je zcela v přádku vyjádřit své obavy  o zachování zdrojů kvalitní  pitné vody,  v  současné době  jsou však státní orgány postaven před  další ně neřešící problém jak zlepšit  kvalitu ovzduší.

Při vysokých cenách  zemního plynu a elektřiny se  v  mnoha částech státu  při opakujících se inverzních  meteorologických stavech obtížně dýchá. Vzniká stále se opakující smog vyvolaný drobnými prachovými částicemi. Pro jednoznačné odstranění této škodliviny  nemají státní orgány vlastní názor ani  finance, Vyhlašují se různé regulace zdrojů, výměny kotlů v domácnostech i zákazy vjezdů aut do středu měst. Rovně to stojí značné finance a ekonomické ztráty, drobné částice prachu se tím však neodstraní.

Lze prognózovat, že při stávajícím stavu. se v průběhu  několika let se může stát, že česká ekonomika přestane být kvůli vysokým cenám energií konkurenceschopná a pro  vysoké platby za dovážený zemní plyn bude o hodně chudší, než jiné jinak uvažující státy. Z uvedeného důvodu, lze přes mnoho námitek rozhodnutí vlády uvítat jako vstřícné pro blízkou budoucnost. Rozhodují bude alespoň možnost zjistit kolik vlastně máme využitelných zásob břidličného plynu.

RNDr. Jiří Hanzlíček, bývalý poradce ministrů průmyslu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…