Tomáš Petříček: Dožene krize na Ukrajině Evropu k těžbě břidlicového plynu?

22.05.2014 15:45

Energetická závislost evropských zemí na dodávkách plynu z Ruska je v posledních týdnech v popředí zájmů, a to nejen médií ale i politických špiček. Zhruba třetinová spotřeba plynu zemí Evropské unie je totiž pokrývána dodávkami z Ruska a téměř polovina z ní je přepravována přes Ukrajinu.

Tomáš Petříček: Dožene krize na Ukrajině Evropu k těžbě břidlicového plynu?
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto břidlice

Hledá se tak řešení. Řešení jak zvýšit energetickou soběstačnost EU a jak zajistit dodávky plynu z jiných zdrojů. Česko se například spolu s dalšími zeměmi visegrádské čtyřky obrátilo na Spojené státy s žádostí o rozšíření vývozu břidlicového plynu do Evropy, pokud nastane situace, že Rusko přeruší dodávky plynu přes Ukrajinu.

Ovšem dlouhodobé řešení snižování závislosti na Rusku není otázkou, na kterou se najde „lék“ ze dne na den. Klíčové je vytvoření evropské energetické politiky, která však musí zohledňovat veškeré priority, těmi strategickými počínaje a ekologickými konče. Neméně důležité je, aby tato společná energetická politika brala v potaz i zájmy a potřeby menších členských států, mezi které patří i Česká republika. Je proto velmi důležité, abychom měli v Evropském parlamentu silné zastoupení a společně s dalšími evropskými sociálními demokraty mohli do této otázky mluvit.

Jedním z principů energetické unie podle polského premiéra Donalda Tuska, který k jejímu vytvoření vyzval, by mělo být využívání zásob fosilních paliv, kam kromě uhlí patří i břidlicový plyn. Ten má ale v Evropě příchuť velké kontroverze a zcela právem. Hydraulické štěpení, kterým se břidlicový plyn získává, je spojeno s ekologickými riziky, jako je znečištění podzemních vod, respektive zdrojů pitné vody i ovzduší. Rozhodnutí o zahájení těžby musí být tedy každou zemí pečlivě zváženo a rozhodně k ní nesmí být nikdo tlačen. Těžbu ve Spojených státech, která probíhá v odlehlých a nezalidněných oblastech s naprosto odlišným geologickým podložím než je například v České republice nelze předkládat jako příklad úspěšnosti a univerzálnosti použití této metody.

Určitě bychom se k těžbě břidlicového plynu neměli upínat jako jediné možné variantě, která Evropu spasí. Tímto směrem jistě neleží řešení energetické otázky v Evropě. Čím více alternativ, tím lépe. Těžba břidlicového plynu má v Evropě své zastánce, ale i silné odpůrce v podobě Francii. Svoji nevoli v této otázce jasně ukázala i Česká republika, která díky iniciativě krajských a místních samospráv i občanů zastavila plány na průzkumné vrty Královéhradecku. A dobře učinila!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…