Jiří Hrebenar: Česká gorila se podobá King Kongovi, Slováci se mají čemu učit

26.02.2012 18:15

Všechno začíná tou známou gorilou. Mírumilovné zvířátko konžských pralesů se stalo neměnným artefaktem korupce a zločinnosti politiků a politických partají.

Jiří Hrebenar: Česká gorila se podobá King Kongovi, Slováci se mají čemu učit
Foto: Facebook
Popisek: Plakát skupiny Kauza Gorila na Facebooku

Jo, to byla velká slovenská kauza. Mám takový neměnný pocit, že se v tomto Slovensku až moc podobáme. Ne zrovna náhodou ve svých výročních zprávách Bezpečnostní informační služba informuje o prorůstání zločinů a mafiánských praktik do vyšších pater politického a státního aparátu.

Ta česká politika, ta naše demokracie, se stále ukazuje jako pěkně páchnoucí mrtvolka, ze které vylézají červíci živící se jejími zbytky. Ve skrytu mediální mlhy nemáme vidět prohnilá místa krásné české vlasti. Možná, že naše opička je daleko více opičkovatější než ten gorilák ze Slovenska. BIS pravidelně vykládá o všech neřestech, kterých si česká média nevšímají. České státní zastupitelství a jednotliví soudci vypadají jako přestupní tábory politických velehor.

Je trapné jak se Nejvyšší státní zastupitelství svíjí v tom bordelu české politiky. Nezávislost soudů, hlavní znamení demokracie, je už dávno nahlodanou kostí, do které se zakusují jednotlivé zájmové skupinky. Okamžitě si vzpomínám na slova Radka Johna o vlastnictví soudnictví Občanskou demokratickou stranou. Možná, kdybychom uviděli plnohodnotnou cedulku na adrese českého soudnictví, uviděli bychom, o čem skutečně ta česká spravedlnost je.

Soudci se setkávají s bossy českého podsvětí. Poslanci společně s parlamentem zkoušejí ovládat Nejvyšší kontrolní úřad, který odmítá ztratit svou nezávislost. Je celkem vtipné sledovat politiky napříč politického spektra, jak se snaží zabránění rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Najednou instituce, která má kontrolu ve svém názvu, není kontrolní, ale jenom servisní organizací poslanců a vlády. Poslanci si propůjčují role, které vůbec nemají. Najednou tady máme poslance, kteří si hrají na soudce, policisty a vyšetřovatele. Polostátní společnosti jako ČEZ, Lesy ČR a další, jsou zapletené do podivných financování těch skvělých partají.

Je snad proto tak velké úsilí poslanců oslabit nejvyšší kontrolní orgán? Divím se, jak lehce je možné bez přílišného zájmu médií obrat tu chromou demokracii o poslední nezávislé části. Udělejme z kontrolorů pouhé klišé, nějaké asistenty podivných politiků. Nějaké nosiče informací, které mohou Vládě ČR jenom radit o výsledcích závěrečného státního účtu. Poslanec z KSČM společně s poslanci z ODS velmi rádi budou sekundovat při rozbíjení hodnot demokratického světa. Je přeci správné přihlížet k dánské politice, která byla devalvována nacionalismem projevujícím se například odporem ke společnému evropskému prostoru. On to ten obyčejný občan stejně neví, a tak pokračuje hra na ochránce vůle lidu.

A co to je ta vůle lidu. Je to ta vůle politiků snažící se zakrýt destruktivní projevy rozkladu demokratických principů? Kam až budou politici ochotni zajít, aby ochránili zájmy své a svých politických stran? Premiér Nečas je tím, kdo destruoval postavení Nejvyššího kontrolního úřadu. Byl to on, kdo také odmítal zabývat se zprávami NKÚ. Nečas zneužil svého postavení, aby politicky odepsal a ponížil postatu kontrolorů. Jak snadno až s naprostou lehkostí na tento trend uslyšeli ostatní partajníci jak z levice, tak z pravice. Dokonce i ta pravdomluvná Věc veřejná byla ticho, když se lámal další kámen z lomu demokracie.

Destukce systému pokaždé vzniká od soudů. Musí se ovládnout státní zastupitelství, která již za dob sociálních demokratů představují výspu politického ovlivňování soudnictví. Dnes se dozvídáme, jak se jeden soudce sejde s bossy, těmi lidmi, kteří obchodují velmi podivně. S těmi lidmi, kteří si tykají s předsedy politických partají. Najednou po Nejvyšším státním zastupitelství chodí neznámí lidé. Zůstávají v místnostech Nejvyššího státního zastupitelství, aby posléze mohli být za doprovodu vyvedeni pryč. Podle jedněch jsou to lidé z útvaru odhalování organizovaného zločinu, podle jiných jsou to lidé, kteří by na takovém místě neměli co dělat.

Ministr spravedlnosti se najednou nachází v podivné situaci a místo, aby skutečně veškeré dění vysvětlil, tak raději říká, že je všechno v pořádku. Jak je možné, že státní zastupitelé jsou členy politických stran, jak je možné, že státní zastupelé poté mají stranickou kariéru? Tady na celém systému nesmrdí jen ten modrý zkorumpovaný tábor. Tady smrdí především také i ten tábor oranžový a rudý. Právo je vykládané po politicku. Možná někomu přeměna NKÚ na servisní organizaci nic neznamená. Ale tato přeměna může udělat z vyspělé země oblast banánové republiky, ve které zloději okrádají samotné občany.

Při těchto myšlenkách si vzpomínám na Nigérii, Gabon a řadu dalších zemí světa. Radek John měl a má plná ústa o boji proti korupcí, přitom je to právě ta korupce, která kvete na nejvyšších místech nejlépe. Český politický systém se stále více podobá ruským románům Dostojevského. Oligarchové, milionáři ve státních službách vstupují do státních služeb, aby si vydělali na bezstarostný život. Politické sliby, divadelní hry levičáků, pravičáků, to všechno je divadélko podporující zlodějny politiků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.