Jiří Leschtina: Roztroušená páteř hejtmana Haška

26.04.2014 9:06

Karlovarský hejtman Josef Novotný si navzdory výzvám vedení sociální demokracie ponechá i mandát poslance. Zdůvodnil to způsobem dosti sveřepým, když výzvu ČSSD nezdvojovat roli hejtmana a poslance, označil za diskriminační.

Jiří Leschtina: Roztroušená páteř hejtmana Haška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda AKČR Michal Hašek

Škoda jen, že se o své utrpení nepodělil s voliči už před volbami. Už tehdy přece sociální demokracie slíbila, že si kandidující hejtmani v případě zvolení do parlamentu ponechají pouze jednu funkci.   

Na takové konkrétní, lehce kontrolovatelné sliby voliči slyší nejvíc. Daleko víc než na hesla typu "Chceme fungující stát." Jistě i hejtmanovi Novotnému tento závazek Lidového domu pomohl do sněmovny. Pokud ho nyní odmítl splnit, můžeme ho bez výčitek nazvat cynickým volebním podvodníkem.   

To hejtman Michal Hašek šel na to jinak. Jen pár hodin před Novotného oznámením se vzdal poslaneckého mandátu. Přičemž zdůraznil, že je to od něj už druhé vstřícné gesto poté, co se dobrovolně vzdal funkce místopředsedy strany. To snad ale ani Hašek nemyslel vážně. Vždyť o stranickou funkci přišel proto, že lhal, jak když tiskne v přímém televizním přenosu a jeho pozice ve straně se stala neudržitelnou.   

Ano, Hašek veřejnost nepodvedl, co se týče slibu, že si ponechá jen jednu funkci. Předtím ale spáchal na voliče daleko drsnější podraz. Byl to právě Hašek, kdo na mítincích až podezřele často zdůrazňoval, že nejsou s Bohumilem Sobotkou soupeři, ale tým, který povede tuto zemi. A pak se pokusil, jen pár hodin po vyhlášení výsledků, Sobotku odstranit z čela partaje podle bojových instrukcí prezidenta Zemana.   

Je vůbec zajímavé, že hned tři ze čtyř lánských spiklenců, kteří se vydali povolební nocí za Zemanem, byli hejtmani. Ten plzeňský - Milan Chovanec stačil včas přeskočit k Sobotkovi a vysloužil si křeslo ministra vnitra. Jihočeský hejtman Jiří Zimola, ještě nedávno považovaný za velkou naději ČSSD, složil poslanecký mandát už před několika týdny.   

Právě hejtmani, měli být hlavní mocenskou základnou Michala Haška. A zároveň jakousi partajní páteří, která by pohybovala stranou sem a tam podle regionálních zájmů za bezmocného přihlížení Sobotky.   

Samozřejmě, že šlo hlavně o peníze. Vždyť Rathovo korupční pravidlo "předraž, zmanipuluj a rozděl" panovalo při veřejných zakázkách a rozdělování eurodotací nejen ve středočeském nebo ústeckém kraji. Všude například existovaly krajské holdingy nemocnic, jež nakupovaly přes prostředníky lékařskou techniku o mnoho dráž než jiné nemocnice.   

Právě tenhle gubernátorský systém měl být dotažen k dokonalosti poté, co šéf Asociace krajů Hašek usedne ve vládě jako ministr zemědělství. Tím, že Zeman vyprovokoval Haška k sebevražednému puči, se celý plán rozpadl. Ale zase tím prezident svérázně přispěl k plnění svých volebních slibů o boji proti korupci.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.