Jiří Paroubek: Hřibovy výlety do vysoké politiky

02.03.2019 7:33

Hl. m. Praha má mnoho věcných problémů. Ty zanechala zejména minulá rada města, ale i ty dvě předchozí městské rady. Na co jsem upozorňoval před rokem mnohé své přátele, bylo, že v komunálních volbách dojde k totální změně politických struktur na pražské radnici a že lidé, kteří přijdou, vůbec nemusí být lepší, než ti v průměru špatní radní ve vedení města pod primátorkou Krnáčovou.

Jiří Paroubek: Hřibovy výlety do vysoké politiky
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Hřibovo vedení města má kromě jiného k dispozici v kase města v tuto chvíli cca 40 mld. Kč, ze kterých může hradit zejména potřebné investice ve městě. Bohužel, pro větší investiční rozmach města by bylo nutné hodně zapracovat na výkupech pozemků, na přípravě území a projektů, prostě ty věci v oblasti investic profesionalizovat alespoň na úroveň, která byla obvyklá na radnici před nějakými patnácti až dvaceti lety. Hřibovo vedení mělo přestat fantazírovat o nových mostech, o opravách mostů stávajících, o nových komunálních bytech pro Pražany a vrhnout se konečně do práce.

Jedna věc je jistá, že Hřibovo vedení nedokáže realizovat mnoho investičních projektů, které by rádo uskutečnilo, neboť tyto projekty nejsou vůbec připraveny. Je to smutné, ale úlohou Hřibova vedení hl. m. Prahy bude spíše veřejností neviditelná práce při přípravě projektů, která umožní těm dalším vedením města v následujících volebních obdobích rozvinout velkou investiční činnost. Prostě za tři a půl roku tohoto volebního období nemohou být postaveny ani dva nové mosty, ani trasa D metra. Nemůže být dokončen ani vnitřní městský okruh apod. O to víc by se chlapci a děvčata v městské řadě měli soustředit na práci a podívat se, jak to například dělají ve Vídni, v Mnichově či Berlíně (já jsem se tam jezdil inspirovat jako náměstek primátora pro finance velmi často). A městská rada by měla přestat dělat exkurze do zahraniční politiky, tedy do oblasti, které nerozumí a v níž bude jen komplikovat situaci vládě republiky.

Případné přijetí „exilového premiéra Tibetu“ na pražské radnici bych nazval politickou blbostí roku. Ale zdá se, že pražští liberálové ve vedení města budou s velkou radostí rozleptávat politiku korektnosti, kterou ve vztahu k Pekingu volí česká vláda. Zkrátka, chce to více pracovat pro Prahu a její občany, zbavit se blouznění a nepřiměřených politických ambic. Ostatně pokud se pražská městská rada a pražský primátor budou nějaké dva, až tři roky zabývat jen chimérami, v příštích volbách shoří. Ale předtím, bohužel, nic podstatného pro Prahu neudělají.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.