Jiří Paroubek: Jak jsme na tom s kupní silou

24.11.2018 14:20

Podle studie GfK kupní síla Evropy 2018, která mapuje kupní sílu 42 evropských zemí, jejíž fragmenty zveřejnila česká média si Česká republika meziročně poněkud polepšila.

Jiří Paroubek: Jak jsme na tom s kupní silou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

V pořadí vybraných evropských zemí podle indexu kupní síly na obyvatele (průměr těchto 42 zemí je 100) je Česká republika na 23. místě. To jistě není žádná sláva a tedy důvod k oslavám, ale je to v kategorii postkomunistických států solidní pozice a jistý posun proti předchozím letům vzhůru.

Řekněme si otevřeně, že by tento výsledek, kdy Česko je pokud jde o index kupní síly na obyvatele na 66,4% evropského průměru, byl významné lepší, pokud by na konci roku 2013 ČNB neudělala neuváženou operaci směřující k umělému oslabení české koruny a kdyby pravicové vlády v letech 2009-2013 nepřivedly republiku ke stagnaci a dokonce k poklesu výkonnosti národního hospodářství.

Pokud by ponechala ČNB vývoj koruny tržním silám, jak bych u koryfejů tržní politiky očekával, dnes by byla koruna o 15-20% a možná i více silnější a to by se pochopitelně promítlo ve zvýšení kupní síly české koruny až o pětinu.

Tedy v čistě administrativním opatření ČNB můžeme spatřovat významný důvod k tomu, proč má ČR nižší index kupní síly na obyvatele než Slovensko (82% v průměru) a Estonsko (66,5% v průměru).

Česká republika je však na tom lépe, než-li Řecko, Litva či Slovensko.

Pro zajímavost, průměrný Evropan má disponibilní příjem ve výši necelých 15 tisíc eur (cca 370tisíc Kč) na osobu a rok.

Na čele žebříčku kupní síly obyvatel je Lichtenštejnsko (457,9% průměru), Švýcarsko (283,1% průměru ) a Island (230,6% průměru). A na konci pelotonu 42 zemí je Bělorusko (18,7%), Moldavsko (12,9%) a Ukrajina (9,2%).

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…