Jiří Paroubek: Je těžké být v politice bez iluzí

05.03.2019 13:17

Sociální demokracie je vládní stranou, a proto byl její sjezd o uplynulém víkendu očekáván s velkým zájmem. Čím sjezd této strany zaujal?

Jiří Paroubek: Je těžké být v politice bez iluzí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Tak především podporou prezidenta Zemana, který vyjádřil ochotu v nejbližších volbách, tedy ve volbách do Evropského parlamentu podpořit právě sociální demokracii. To může být určitě pozitivním signálem pro voliče. Je proto dobře, že z vedení ČSSD již zmizel zemanožrout typu Netolického.

Dalším pozitivním jevem je příchod průbojné ministryně práce Maláčové do vedení strany. Zdá se, že i další místopředseda strany Šmarda může být pro veřejnost zajímavým zpestřením personální nabídky.

Je potřeba také ocenit vysokou organizovanost sjezdu, kde se podařilo vytvořit v zásadě jednotný hlasovací blok, který, s výjimkou jediné volby, při níž se zadrhnul, fungoval velmi dobře. A těmi organizátory stranické jednoty byli pánové Povšík, Poche a Špaček.

Bohužel, předseda Hamáček musel v zájmu jednoty stranických řad na sjezdu udělat politický obchod a vzít do vedení strany i představitele pražské organizace, ministra zahraničí Petříčka. Když jsem v televizi sledoval Petříčkův projev, musím říci, že jsem ocenil, že je zajištěna bezpečná hlasovací většina pro personální volby a tedy i pro volbu Petříčka. Myslím ale, že by měl příště předseda strany výstupy svých nejbližších spolupracovníků vidět předtím, než je pronesou a korigovat je.

Zajímavým zpestřením sjezdu byl kandidátský projev o něco později zvoleného nového místopředsedy Šmardy. V některých tezích se Šmarda sice ve svém projevu hluboce mýlil (sociální demokracie nebyla v minulosti vždy jen stranou pro chudé, ale stranou všech společenských vrstev), ale jeho vystoupení bylo dynamické a správně působící na emoce.

Programová diskuse nebo spíše diskuse nad programem se prakticky nekonala, protože kromě manifestu, který byl obecně formulován, nebylo o čem diskutovat. Budoucí program strany by měl být postaven tak, aby mobilizoval k volbě ČSSD nově skupiny voličů a současně, aby resuscitoval podporu dřívějších voličů sociální demokracie. Myšlenka jakýchsi programových kempů pro tvorbu budoucího programu určitě není špatná. Nicméně volání po novém programu v tomto okamžiku nahradilo konkretizovaný návrh programu, který by byl předložen straně a veřejnosti k další diskusi již na tomto sjezdu. Stranické preference ČSSD se v tuto chvíli pohybují u seriózních agentur mezi 5 - 8% hlasů. Nejlepším průzkumem veřejného mínění jsou ovšem volby. A po květnových evropských volbách, pokud volební výsledek bude stejný nebo dokonce lepší než v těch minulých volbách před pěti lety (čtyři mandáty europoslanců), bude všechno v pořádku a budeme vědět, že strana jde správným směrem. Pokud ovšem volební výsledek strany bude horší, než byl ten špatný v roce 2004, kdy strana dosáhla 8,8% hlasů a dva mandáty europoslanců, bude potřeba „něco“ dělat.

V tuto chvíli jde ale především o to, stabilizovat pozici ČSSD ve vládě. Jde o to primárně také prezidentu Zemanovi, který ČSSD vyjádřil podporu v těžké situaci. Sociální demokracie nemá momentálně jinou alternativu, nežli zůstat ve vládě, byť jí to zatím nepřináší užitek ve viditelném a zřetelném nárůstu volebních preferencí. Po skončení evropských voleb bude ovšem příležitost se vrátit k tomu, jakými prostředky a s jakými lidmi prosazovat ve vládě politiku ČSSD.

Zatím alespoň mezi delegáty sjezdu zavládla naprostá spokojenost, jakoby strana měla volební preference kolem 30%.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…