Jiří Paroubek: Ministr zahraničí = místopředseda ČSSD (?)

20.02.2019 14:57

Ministr zahraničí Petříček se velmi sebevědomě vyjádřil ke své případné volbě místopředsedou strany na březnovém sjezdu ČSSD. Prý by již nemohl být ministrem zahraničí, pokud by se nestal místopředsedou ČSSD. Neboť jen tak si prý ověří, zda je po politice, kterou aktuálně dělá na ministerstvu zahraničí, opravdu poptávka.

Jiří Paroubek: Ministr zahraničí = místopředseda ČSSD (?)
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

No, co dodat? To, že Petříček nemá potřebné zkušenosti k vedení takového kolosu, jako je ministerstvo zahraničí a jeho diplomatická služba, by snad tolik nevadilo. Ministerstvo za něj řídí zkušenější lidé. Jiná věc ovšem je onen typ politiky, který Petříček chtě nechtě představuje. Píši chtě nechtě, protože si nemyslím, že by všechny vývody a myšlenky, které Petříček hlásá, byly z jeho hlavy. Ani to by snad nebylo zase tak nejhorší. Každý ministr má své poradce a ti poradci mu předkládají alternativy a koncepty vyjádření, které on po svém zvážení a úpravě používá. Ale on musi dávat politice řízeného ministerstva jasný směr.

Delegáti sjezdu ČSSD by se měli zamyslet nad tím, zda opravdu chtějí, aby ČSSD prováděla zahraniční politiku takovou, jak ji představuje Petříček, který je bohužel jen hříčkou v rukou svých poradců. A tak má ČSSD vlastně stejný názor jako občanské strany včetně hnutí ANO na zahraniční mise a neprotestuje ani proti nesmyslnému razantnímu navyšování vojenských výdajů, k němuž dochází ve státním rozpočtu.

Nedokáže se ani vymezit vůči nesmyslným vyjádřením například prezidenta Trumpa, které jsou ve svých důsledcích zaměřeny proti zájmům českého státu. Alespoň co se týče například obchodní války, kterou rozpoutal s Čínou i s Evropskou unií. Anebo v případě ukončení platnosti dohody o rozmístění raket krátkého a středního doletu s Ruskem a další nesmysly (např.jednostranné vypovězení smlouvy s Iranem). Česká ekonomika je exportní ekonomikou, a pokud se svět dostane do obchodní války, jejímž výsledkem bude nastavení celních bariér, bude to mít na české hospodářství zničující dopady. Konec konců německá ekonomika, tedy rovněž velmi silně exportně zaměřená ekonomika, zažívá snížení dynamiky svého hospodářství. Obchodní bilance se zhoršuje, neboť Německo je závislé na volném obchodu ve světě bez obchodních válek. Stejný zájem má i Česko. Už také proto, že téměř dvě pětiny obchodní výměny našeho státu jsou právě s Německem.

Také Petříčkovo kličkování ohledně banderovců na Ukrajině bylo příkladně nechutné. A hlavně chybné.

Delegáti sjezdu by si měli uvědomit jednu věc. ČSSD v minulosti těžila z toho, že se dokázala i v oblasti zahraniční politiky vymezit vůči české pravici. V okamžiku schvalováni Lisabonské smlouvy to byla právě ČSSD, jejímiž hlasy především byla Lisabonská smlouva v obou komorách parlamentu schválena. ČSSD se v minulosti nebála prosazovat rozumné politické a vzájemně výhodné obchodní vztahy s Čínou a s Ruskem. Prostě zahraniční politika sociální demokracie nebyla v minulosti sevřena ideologickou kazajkou. Chlapci kolem Pocheho a Petříčka v ČSSD by se měli zamýšlet nad tím, v čem se vlastně jejich politika odlišuje například od zahraniční politiky TOP 09. Pokud bude Petříček zvolen místopředsedou ČSSD, bude to důležitý a bohužel negativní signál pro voliče, kteří by snad mohli uvažovat o volbě této strany. Někteří lidé v ČSSD by se měli zbavit iluzí o tom, že existuje něco jako levicový liberální volič. Prostě levicová (pražská) kavárna není a nikdy nebude. A řekněme si otevřeně, v ní by se běžný volič ČSSD dobře necítil...

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.