Jiří Paroubek: Dramatické zprávy z vyšetřovací komise OKD

13.02.2019 21:56

Předseda parlamentní vyšetřovací komise pro privatizaci podílu státu v těžební společnosti OKD Černohorský konstatoval (jistě s plným vědomím dalších členů komise a spolupracujících právních a ekonomických expertů), že prodej menšinového podílu státu v důlní společnosti OKD nejspíš provázela nedovolená veřejná podpora.

Jiří Paroubek: Dramatické zprávy z vyšetřovací komise OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Podle Černohorského při prodeji minoritního podílu státu v OKD podalo ministerstvo financí, tehdy vedené B. Sobotkou, Evropské komisi do Bruselu zavádějící informace ohledně privatizace společnosti OKD. Podle Černohorského připravoval za nabývající společnost Karbon Invest, za níž v pozadí stál investiční bankéř Bakala, podklady pro Evropskou komisi, právník Radek Pokorný. V té době, před tím i po tom osobní přítel, rádce a alter ego tehdejšího ministra financí Sobotky. O Pokorném a jeho vlivu na pozdějšího premiéra Sobotku se vyprávějí legendy.

Černohorský se domnívá, že s ohledem na závažnost sdělených informací ohledně nedovolené veřejné podpory při prodeji menšinového podílu státu v OKD, by mohlo dojít k vrácení peněz státu, neboť zájmy ČR byly poškozeny. Škoda státu byla soudními znalci vyčíslena na 5,7 mld. Kč. Ostatně proč ne, Bakala vydělal v projektu OKD desítky miliard....

Vrátím – li se ještě k Bakalovi, Pokornému a Sobotkovi, již jsem před pár týdny veřejně sdělil, že jsem při privatizaci OKD a při následných krocích směřujících k prodeji téměř 44 000 bytů OKD novému nabyvateli za částku v řádu desítek miliard korun konstatoval před komisí korupci. Před parlamentní vyšetřovací komisí jsem uvedl, že tři parlamentní politické strany, tedy ODS, TOP 09 a Věci veřejné, byly Bakalou – jak se ihned po volbách do sněmovny v červnu 2010 pochlubil - podpořeny darovanou částkou 28 mil. Kč. Sobotkova a Pokorného role v celé věci je rovněž velmi smutná…

Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Uvidíme, koho v těch příštích měsících semelou. Pokud bude vyšetřovací komisí konstatována korupce, ke které došlo v souvislosti s privatizací OKD a prodejem jejich jednotlivých částí (zj. byty OKD), bude to zajímavý případ pro americkou FBI. Bakala je totiž americký a podle všeho také švýcarský státní občan a korupce je v USA federálním zločinem... Čekají nás velké věci.

Jiří Paroubek

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla