Jiří Paroubek: Problémy českého a německého průmyslu

11.02.2020 19:05

Český a německý průmysl jsou do značné míry spojené nádoby. Na území ČR jsou desítky průmyslových kapacit, podniků, které jsou subdodavatelskými závody mateřských podniků v Německu. Klesá-li poptávka po průmyslových výrobcích v Německu, logicky se to promítá i v českých podmínkách.

Jiří Paroubek: Problémy českého a německého průmyslu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Německý průmysl poklesl v prosinci meziročně o 7 %. Tento pokles se projeví jak na nepříznivých číslech průmyslu, tak i v HDP Německa ve IV. čtvrtletí minulého roku. Již v pátek, tedy na sv. Valentýna, budeme mít první odhady základních makroekonomických čísel Německa za minulý rok.

V prosinci poklesla zejména produkce automobilů, meziročně o 14 %, přitom vzrostly o 6 % registrace nových aut. Tento rozdíl mezi oběma ciframi byl řešen jednak dovozem aut a dále uvolňováním zásob aut, vyrobených německými závody v předchozích měsících.

Co je však zřejmě ještě vážnější, je to, že v prosinci rychle klesla poptávka po kapitálových statcích: jinak řečeno významně meziročně poklesly investice v podnicích, tedy instalace novéhp strojního vybavení. Objednávky v této oblasti poklesly v prosinci meziročně dokonce o 28 %.

Naopak německé stavebnictví a služby zaznamenaly ke konci roku pozitivní vývoj.

Pokud jde o Česko, poklesla v prosinci průmyslová výroba meziročně o 2,6 %, ostatně stejně jako v listopadu a jen v říjnu byl zaznamenán její růst o 0,1 %. ČSÚ uvádí, že na meziroční pokles průmyslové produkce v prosinci měla vliv struktura pracovních dní a dní volna v závěru prosince, když sváteční dny vyšly na všední dny. Kromě toho, čím dál více podniků v ČR údajně kolem Vánoc uskutečňuje celozávodní dovolené.

Za minulý rok, jak zatím ukazují předběžná čísla, která můžou být ještě zpřesňována, průmyslová výroba státu meziročně poklesla poprvé po pěti letech o 0,4 %. Není to mnoho, ale je to rozdíl oproti předchozím letům. K poklesům docházelo především ve strojírenství, kovodělné a hutnické výrobě. A nabíledni jsou také hlavní důvody. Je to nepříznivá situace v poptávce po českých produktech v Německu. Dále obchodní válka USA-Čína, která po velkou část roku negativně ovlivňovala především uvažování manažerů, ale také třeba bank. A neujasnená situace kolem brexitu. Nyní se přidá ještě působení koronaviru v čínské ekonomice a jejím prostřednictvím i v globální ekonomice. Obchodní válka mezi USA a Čínou je pro tuto chvíli uzavřena jakýmsi příměřím. Brexit je alespoň na jistou dobu jako problém také vyřešen. Je ovšem třeba počítat s tím, že ve druhé polovině roku budou eskalovat problémy plynoucí z konfliktního vyjednávání mezi zástupci Británie a EU o nové podobě ekonomických vztahů.

Pokud jde o stavebnictví, v prosinci dosáhl růst stavební výroby u nás meziročně 6,3 %, což bylo dáno rychlým růstem pozemního stavitelství (o 8,2 %). Pozitivní signál i díky příznivému počasí v obvykle mrazivém prosinci, byl růst počtu zahájených bytů meziročně o více než jednu třetinu na zhruba 3,5 tisíce bytů. Tato informace samozřejmě sama o sobě ceny nájmů nesníží. Je ostatně málo pravděpodobné, že by se takovéto tempo zahajovaných bytů udrželo po celý rok 2020. Snad by bylo dobré, aby vláda uvažovala o přechodném moratoriu na ceny nájemného na příští dva až tři roky. Tedy na dobu, než bude připravena, schválena a uplatněna nová legislativa vytvářející nový rámec pro zintenzivnění výstavby komunálních nájemních bytů.

Vláda by také měla přistoupit k regulaci Airbnb ve velkých městech, protože zejména v Praze zvyšování cen nájmů je do značné míry faktickým snižováním rozsahu nájemního bydlení pro běžné obyvatele ve prospěch přechodného pronajímání bytů v rámci Airbnb. Pomíjím to, že Airbnb představuje nekalou soutěž českým hotelům a penzionům, které z povahy věci musí hospodařit s vyššími náklady.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…