Jiří Paroubek: Smutný konec jedné smlouvy

06.02.2019 7:33

Tuto sobotu vypověděly Spojené státy Smlouvu o likvidaci raket kratšího a středního doletu odpalovaných ze země (INF) z roku 1987. Spojené státy zdůvodnily svůj postup údajným porušováním této smlouvy Ruskem.

Jiří Paroubek: Smutný konec jedné smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Rusko odpovědělo o den později podobně, ani ono nechce smlouvu zachraňovat. Samozřejmě, že situace ve světě se od onoho roku 1987, kdy byla smlouva uzavřena, dynamicky vyvíjela. Dnes mají rakety středního doletu s dosahem mezi 500 – 5000 km i jiné státy. Nepochybně Čína, Írán, Indie, také zřejmě i Izrael, Severní Korea, a další země.

Nelze zapomenout na velkou blahodárnost této smlouvy, která znamenala, že na obou stranách bylo zničeno zhruba tři tisíce raket. Toto bylo možné konstatovat již v květnu roku 1991. A ověřovací režim této likvidace skončil ke spokojenosti obou stran a celého světa o deset let později. Dnešní argumentace obou stran, kdy Američané zdůvodňují, v čem Rusové porušují smlouvu a Rusové zase naopak, je těžko ověřitelná. V každém případě se zdá, že prezident Trump se s vypovězením této smlouvy poněkud unáhlil. Srovnal bych to s odchodem Američanů z ujednání s Íránem, které umožňuje, za účasti všech světových mocností, dohled nad zmrazením íránského jaderného programu. Podle mého názoru je lepší nějaké smluvní ujednání, tedy nějaká smlouva, nežli stav, kdy Írán vlastně může o deset let urychlit svůj jaderný program. Smlouva s Íránem totiž je „jen“ odkladem uskutečňování íránského jaderného programu. Ale i odklad má svůj význam. A hlavně tou alternativou těžko může být, zbavit se aspoň tohoto jediného nástroje na kontrolu íránského jaderného programu. A to vše vlastně Trump udělal.

Rusko a Čína a také další západní mocnosti vyjma USA, však v ujednání s Íránem zůstali. A tato smlouva Západu, Ruska a Číny s Íránem tedy funguje dál i bez Spojených států.

Nyní Trump vypověděl smlouvu INF s Ruskem a to bez náhrady. Důvodem prý je, že Rusko vyvíjí revoluční raketu středního doletu a jaksi mimo tuto smlouvu. Skutečnost je ale mnohem složitější. Spojené státy by spíše měly, spolu s Ruskem, začít působit na jiné země, které disponují raketami středního doletu a mohou disponovat také jadernými hlavicemi, umístitelnými do těchto raket. Ty země jsem výše jmenoval. Působit na jiné země tak, aby bylo možné z bilaterálního ujednání mezi dvěma státy udělat multilaterální dohodu. Vypovězení smlouvy je ve svém důsledku krokem hodným období studené války, které povede k naprosto zbytečné eskalaci napětí, a to zejména v Evropě. Ve střední a východní Evropě se tak budou objevovat (a již objevují) hlasy, které nabádají k umístění amerických vojenských základen na území středoevropských a východoevropských členských států NATO. To by ovšem snížilo bezpečnost Ruska i střední a východní Evropy, protože Rusko by se nepochybně přiklonilo k odvetným opatřením. Spojené státy by ale svoji strategickou pozici zlepšily.

Je ale otázkou, co je v českém národním zájmu. Zda se mýlit spolu se svým největším spojencem anebo se snažit o korekci jeho politiky.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…