Jiří Pehe: Věci veřejné se změnit nemohou

18.04.2012 10:41

Po skončení soudního procesu, v němž byl faktický lídr Věcí veřejných Vít Bárta podmínečně odsouzen k 18 měsícům vězení za podplácení, zesílil tlak ze strany koaličních partnerů Věcí veřejných, aby Bárta odešel z politiky.

Jiří Pehe: Věci veřejné se změnit nemohou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Jak občanští demokraté, včetně jejich předsedy a premiéra v jedné osobě Petra Nečase, tak TOP 09, evidentně doufají, že by odchod Bárty z politiky mohl z Věcí veřejných učinit věrohodnějšího a předvídatelnějšího koaličního partnera, což by vládě umožnilo bez dalších velkých otřesů vládnout až do voleb v roce 2014.

Naděje na radikální změnu ve Věcech veřejných jsou ale s největší pravděpodobností liché. Jakkoliv se ve straně podle různých zpráv rozhořel konflikt mezi příznivci Bárty a křídlem, které reprezentuje místopředsedkyně vlády Karolína Peake, ani formální převzetí strany křídlem Karolíny Peake nemusí znamenat podstatnou změnu.

Věci veřejné byly vybudovány jako projekt Víta Bárty. Závisí na něm a jeho nejbližších spojencích, pokud jde o jejich financování, navíc byly vytvořeny jako svého druhu politická sekta.

Ještě horší je skutečnost, že jak Bárta sám vysvětluje v několik let staré nahrávce, véčka byla od počátku koncipována v podstatě jako politická divize soukromé bezpečnostní agentury, kterou Bárta ovládal. Už tehdy naznačoval, že v prostředí české politiky, prolezlé nevybíravými metodami a korupcí, je třeba být ještě tvrdší než protivníci.

Nejrůznější skandály z poslední doby naznačují, že Bárta mohl za tímto účelem shromažďovat kompromitující materiály na politiky z ostatních stran, jakož i na kmotry těchto stran. Špiclování a pořizování kompromitujících materiálů se navíc zřejmě nezastavilo před branami Věcí veřejných, takže kompromitující materiály může mít Bárta i na své nejbližší spolupracovníky ve straně, včetně těch, kteří by se od něj teď rádi odvrátili.

Jakákoliv vzpoura vůči Bártovi tak může vyvolat politické zemětřesení a véčka úplně rozložit. Vzhledem k sektářské povaze strany také nelze vyloučit, že i případné osamostatnění křídla vedeného Karolínou Peake bude jen hrou pro veřejnost, zatímco stranu bude dál ze zákulisí řídit Bárta — a to i v případě, že by se vzdal všech politických funkcí, včetně poslaneckého mandátu.

To, že má Bárta i po svém odsouzení zásadní slovo, dosvědčuje i skutečnost, že právě jeho křídlo prosadilo na zasedání strany usnesení, aby ministr dopravy Pavel Dobeš, který se bártovskému křídlu během nedávné vládní krize vzepřel, rezignoval na ministerskou funkci, anebo počítal s tím, že bude vyloučen ze strany.

Jakkoliv Karolína Peake a její spojenci mluví o potřebě vládní stability, Bárta jen několik dní poté, co byl odsouzen, rozehrál další politickou hru, jejímž účelem je údajně reorganizace vlády. Už teď je tedy jasné, že doufali-li koaliční spojenci, že Bártovo odsouzení, v kterémžto případě sliboval odchod z vysoké politiky, přinese vládě stabilitu, mýlili se.

Případný rozkol ve Věcech veřejných se samozřejmě nedá vyloučit, ale spíše než převzetí strany křídlem Karolíny Peake a vytlačení Bárty z politiky i strany, se jeví jako více pravděpodobné, že se ze strany nadále ovládané Bártou rozhodne odejít určitý počet poslanců, kteří pak budou držet při životě vládu Petra Nečase.

Jenže, jak už bylo řečeno, v politické straně, kterou Bárta vytvořil, není vůbec jisté, že by takový vývoj, jenž by Bárta nepochybně vnímal jako zradu, nevedl ke zveřejnění dalších kompromitujících materiálů jak na politiky z řad ODS a TOP 09, tak na některé přeběhlíky z řad Věcí veřejných. Případné nové skandály by sice možná potěšily některá média, jimž by zvyšovaly četnost či sledovanost, ale měly by katastrofální dopady na již beztak oslabenou důvěru české veřejnosti v demokratickou politiku.

Lídři ODS a TOP 09 si možná nedávno oddechli, když se jim pod pohrůžkou předčasných voleb podařilo zatlačit vydírající Věci veřejné do defenzívy a koalici nejen zachránit, ale také přimět Věci veřejné k přijetí dalších vládních škrtů. Bohužel zřejmě ani po téměř dvou letech společného vládnutí s Věcmi veřejného plně nedocenili, s kým mají tu čest.

Bárta na jedné straně samozřejmě nechce vládní koalici skutečně rozbít, protože ví, že předčasné volby by znamenaly konec jeho projektu v podobě naprostého vymazání Věcí veřejných z české politické mapy. Na druhou stranu ví, že předčasné volby si opravdu nepřejí ani ODS a TOP 09, které by utrpěly velké ztráty, a že tedy má nadále manévrovací prostor pro pokusy koaliční partnery vydírat.

Usoudil-li, že někteří vysoce postavení členové Věcí veřejných se během jeho soudního procesu a po něm k němu nezachovali loajálně, může se snažit o takovou rekonstrukci vlády, jenž by otevřela do vlády dveře lidem, kteří vůči němu loajální zůstali. Nebo může, jak už bylo naznačeno, z pozadí režírovat hru na stranický rozkol, zatímco ve skutečnosti bude dál údajné renegáty kontrolovat.

Už jen pomyšlení, že tento scénář nemusí být v případě Věcí veřejných jen fantazie, by měl ODS a TOP 09 dostatečně varovat. Každý další den, který stráví v koaličním objetí s Bártovou partičkou, je bude stát další kousek voličské přízně. Na potenciálně hořkém konci může česká pravice kopírovat osud té slovenské, kterou levice na několik let v podstatě zcela vymazala. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…