Jiří Řezník: Zeman aneb třikrát a dost

15.03.2017 17:31

Když se v jedné anketě někdy v létě minulého roku ptali pana Horáčka na nejvhodnějšího kandidáta pro prezidentský úřad, s vrozenou skromností nejmenoval sám sebe. Nevím, zda postoj "sedávej panenko v koutě" je tím nejlepším předpokladem pro výkon prezidentské funkce.

Jiří Řezník: Zeman aneb třikrát a dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Michala Horáčka přitom do hry dostal samotný Miloš Zeman, když sdělil publiku, že pan Horáček je pod jeho rozlišovací úroveň. Parafrázoval tak výrok jednoho politika, přičemž musel vědět, že ten politik to později v souboji s oním neznámým pěkně projel. Cílem Zemana bylo upoutat na Horačka pozornost veřejnosti. Kdyby řekl cokoliv jiného, tak by dnes po Horáčkovi neštěkl ani pes. Jemu tedy z nějakých důvodů Horáček jako protikandidát plně vyhovuje Teď nám pan Zeman oznámil, že nebude dělat volební kampaň. Vypadá to tak, že je mu to jedno, zda vyhraje, nebo ne. Tedy ani žádným volebním slibem nás nezarmoutí.

Co bylo vždy na Miloši Zemanovi podivuhodné, to byl jeho tah na branku ve volebních kláních léta 1996, 1998 a 2013. Teď si představte politickou stranu, která vládne a která by ohlásila, že nebude vůbec dělat kampaň v řádných volbách za své znovuzvolení. Kolik hlasů by asi dostala? Pro jednotlivce je ještě důležitější projít si volební kampaní, aby volič vůbec věděl, že daný kandidát je vůbec schopen zdravotně prezidentský úřad vůbec vykonávat. Jak mám vědět, jak si povede jako prezident, když nebudu vědět, jak si vede jako běžec na dlouhé trati. Bude se zadýchávat, či nebude se zadýchávat? Je to jako bychom měli chtěli věřit sportovci, který vyhrál jednou zlatou, že jí bez kvalifikace vyhraje i podruhé.

Fakt jsem zvědavý, kolik hlasů zůstane Zemanovi při takovém způsobu zapojení do volební kampaně, jaké zvolil. Ta kvočna přímo sdělila, že kuřátka nehodlá chránit, že ty k ní musí sama aktivně se schovat pod její křídla, že je sama nahánět nebude. Přístup Miloše Zeman k jeho vlastní obhajobě mandátu nepovažuji za nejlepší možný způsob ucházení se o důvěru voličů, kdy výhodou dvoukolové volby je, že si v prvním kole můžete dovolit luxus, koho byste na Hradě chtěli, dát to najevo všem ostatním voličům i kandidátům, ale v druhém kole musíte volit už podle toho, koho byste na Hradě vidět nechtěli.

Jiří Řezník

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …