Jiří Vyvadil: Duda k nezaplacení…

26.05.2015 9:19

I stoupenci Přátel Ruska a ostatních skupin, jichž jsem zakladatelem, tak trochu nechápou, proč mě zajímají volby v Řecku, ve Finsku, v Švédsku, ve Velké Británii a nyní i prezidentské volby v Polsku. Ty upřímně řečeno mnohem více než ty předešlé.

Jiří Vyvadil: Duda k nezaplacení…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

No, je to prosté - chci mír. Političtí válečníci, kteří odstartovali majdan na Ukrajině, který v poměru   Západ – Východ, vyvolal po roce 1989 největší geopolitický střet, hraničící s válkou  tak či onak, prostě musí být poraženi.

A ideální je – jsou-li poráženi kultivovanými prostředky pravidel volební demokracie.

Ale nejen to, všechny ty volby souvisí s tím, že se mimo jiné rozhodovalo o tom, jaká konstelace po volbách nastane ve smyslu jednostranné válečnické fronty boje proti Rusku.

A výsledek dosud je vynikající: Ve Švédsku padla pravicová koalice, jejíž ministr zahraničních věcí s neuvěřitelnou arogancí ironizoval naši hlavu státu, že asi Česko nemá zahraniční služby, v Řecku je to to jasné: zvítězila Syriza, která se nechce podrobit diktátu zahraničního kapitálu, ve Finsku bude utvořen koalice včetně euroskeptického uskupení a Velká Británie? – ta už je odpočítává čas rozpadu, buď jako státu a nebo jako člena EU.

Někdo si může myslet, že miluji negativní zprávy. Ale opak je pravdou. V době, kdy jsme vstupovali do EU, to byl zcela přirozený krok. EU skutečně bylo exkluzivním hospodářským celkem a zejména vlády ČSSD dovedli až do roku 2007 táhnout růst HDP k 6-7% a totéž se týkalo reálných mezd.
Nesypejme si popel za něco, co v určitém, byť krátkodobém okamžiku nám pomohlo.

Ale zároveň si řekněme na rovinu, od roku 2008 EU je ztrátový podnik a ještě hůř je na tom eurozóna.

A to je jen ekonomika.

Když Merkelová a spol. zatáhla EU kvůli Klučkovi, kterého podporovala do ukrajinského dobrodružství, v jistém smyslu podepsala Evropě ortel beznadějnosti….
Rusko přirozeně nelze porazit. Ale hlavně majdan jako násilný puč je něco co do demokratické společnosti nepatří.

Snad ještě více než Německo se ve věci boje proti Rusku a podpory Ukrajiny angažovalo Polsko. Komorowski a Porošenko byla nerozlučná zamilovaná dvojice..
Připouštím, že jsem pevně věřil, že Komorowski dostane na prdel.

Ne že by Duda, Rusko více toleroval, ale Občanská platforma dnešního prezidenta, nebo – co to je EU – Tuska potřebovala dostat totální záhul. Hnal nás do války, smál se Čechům, že nesdílíme jeho pocity.

Porážka Komorowského je nádherný počin pro férovou a uvažující Evropu.

Polsko, propojené s Merkelovou a vyvolávající válečný střet proti Rusku bylo tuto neděli poraženo.

Fakt už potřebujeme trochu klidu a facka Občanské platformě tomu může jen přispět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…