Jiří Vyvadil: Ivan Bartoš – Vasil Bil'ak – Karel Sabina…

02.12.2018 13:57

Každá doba má své udavače a ty, kteří se spojí s veřejnou mocí proti národním zájmům, zoveme zrádci národa…

Jiří Vyvadil: Ivan Bartoš – Vasil Bil'ak  – Karel Sabina…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny jsem osobně měl radost, že zvítězilo ANO jako záruka ekonomické prosperity, ale byl jsem i zvědavý, jak se vyvrbí Piráti. Zdáli se svěží, jakoby čistší, než ostatní strany, a zpočátku i velice tolerantní.

Samozřejmě že jejich obsedantní moralizování z pražské radnice částečně pronikalo i ven, ale vzdor tomu se zdáli navenek sympatičtí, neformální, a i když jsem nevolil, byl jsem zpočátku rád, že se do Sněmovny dostali.

Nuže, to jsem rád i nyní, ale přesně z opačného důvodu.

Touha po moci, představa, že v příštích volbách porazí ANO, u nich vede k tomu, že převzali nejen primitivní kalouskovskou antibabišovskou rétoriku, ale hlavně se neštítí jakýchkoliv prostředků, aby zvítězili.

Nuže, snad nejznámější zrádce Vasil Bil'ak je známý svým spoluautorstvím tzv. zvacího dopisu, předaného kdesi na nádražním záchodku v Čierné při Čope sovětským soudruhům s prosbou o vojenský zásah v roce 1968 proti tzv. kontrarevoluci. Byl to morálně podlý čin, byť připusťme, že by k okupaci zřejmě stejně došlo. Brežněv sice dokonce váhal, ale tlak generálů a jestřábů z politbyra byl obrovský. Přesto si odpudivé označení zrádce nepochybně zaslouží snad nejvíc v historii. A neomlouvá jej nic. Osobně mu byl cílem luxusní život jednoho z nejpriviligovanějších funkcionářů komunistického života.

Karel Sabina, autor skvělého libreta k Prodané nevěstě a hlavní organizátor revolučních událostí v roce 1948 za svržení rakouského absolutismu, původně velký vlastenec, v určité fázi selhal a stal se konfidentem rakouské policie. I jeho neomlouvá nic. Ukázalo se totiž, že se konfidentem stal aktivním, udával vlastenecké politiky a cílem mu byl prospěch. Neomlouvá jej nic.

Ivan Bartoš, zřejmě toužící stát se jednoho dne v této zemi premiérem, se spojil s cílem zničit Andreje Babiše s českou odbočkou Transparency International, vedenou zhrzeným Davidem Ondráčkou, který se měl stát ministrem za ANO a nakonec se jím nestal. To ovšem zásadně změnilo jeho vztah k Andreji Babišovi. TI je financovována především nám dobře známou nadací George Soroze Open Society Fund Praha a Open Society Institute v Budapešti, stejně jako velvyslanectvím USA, velvyslanectvím Velké Británie atd. Prostě špičkové finanční krytí. Co ovšem Bil'ak či Sabina dělali tajně, protože věděli, že je udavačství rakouské policii či Moskvě něco pro normální lidi nepřijatelné, dělají Bartoš s Ondráčkou jako na běžícím pásu, posílají veřejně udání Evropské komisi na premiéra české vlády, domáhají se aktivit EK, burcují média, a volají po zásahu policie. Něco tak zjevně drzého a amorálního by si jejich předchůdci Bil'ak i Sabina nedovolili.

Tak jako svého času snad i komunisté sami měli odpor k Bil'akovi, tak jako celý český národ vyvrhl ze svého středu Karla Sabinu, věřme, že nepřekonatelná odpudivost a malost Pirátů povede postupně k jejich izolaci.

Masaryk by to nazval politickou sedlinou.

Udavačství, spojené s cílem poškozování zájmů České republiky (Bartoš se opakovaně domáhá, aby nám byly kráceny dotace!), navíc veřejně propagované jako cosi morálního, je prostě něco, co jako národ akceptovat nesmíme.

Nevolil jsem Andreje Babiše, ale je to premiér mé vlasti a nenechám si vnutit myšlenku, že udavačství se stává uznávanou politickou metodou v politickém boji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: Nejen institucionální cenzura, ale také autocenzura. A důležitost nonkonformního jedince pro svobodu slova

11:24 Filip Šebesta: Nejen institucionální cenzura, ale také autocenzura. A důležitost nonkonformního jedince pro svobodu slova

Teze k vystoupení na konferenci Společnosti na obranu svobody projevu s názvem „Přežije svoboda slov…