Jiří Vyvadil: Řekl bych, že Putin to má pod palcem…

30.11.2018 21:42

K této glose mě přivedl včerejší článek jednoho z nejzarytějších rusofóbů novináře Daniela Anýže v Hospodářských novinách pod názvem: „Nejvyšší čas, aby Trump přestal Putina šetřit“, ve kterém se nejprve rozepisuje, jak Trump nechává své okolí tvrdě kritizovat Putina, ale sám je k němu velmi tolerantní a shovívavý a končí tímto závěrem:

Jiří Vyvadil: Řekl bych, že Putin to má pod palcem…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

…Trumpova rétorika by byla mnohem přesvědčivější a měla mnohem  silnější účinek, kdyby on sám Putina přestal šetřit. Místo toho si ale svět pamatuje, jak se stal Trump letos v červenci v Helsinkách a na jejich společné tiskové konferenci Putinovým kolaborantským pomocníkem proti tajným službám USA.

A prohlásil:

Trump by neměl schůzku s Putinem v Buenos Aires rušit. Měl by jí chtít a měl by chtít společné tiskové vystoupení a Měl by konečně sám za sebe a silou úřadu amerického prezidenta označit Putina a jeho politiku pravým juménem. Jako zásadní hrozbu, testující, podrývající a už i atakující nejen své sousedy, ale celý Západ. Cokoliv jiného bude jen dalším Putinovým ziskem na Trumpův účet.

No, to bychom měli…

Už v této fázi je jasné, že nedojde na výzvu Anýže a Trump nic vedle stojícímu Putinovi vytýkat nebude.

Nenávist zatemňuje mozek. A všem. Nevidí, neslyší.

Daniel Anýž, stejně jako naši Romancovové, Fifštejnové, Votápkové nevidí všechny souvislosti. Když těsně před odletem na setkání G 20 vystartovali novináři na Trumpa otrými  otázkami, co je pravdy na přiznáních jeho právníka Michaela Cohena, že Trump ještě po zahájení své volební kampaně připravoval svůj developperský projekt na výstabu honosného Moscow Trump Tower a že rovněž unikly informace dvou právníků z vyšetřovacího týmu, že v rámnci tohoto projektu byl přichystán darem i luxusní apartmán za 50 mil USD pro Vladimíra Putina a že tuto záležitost měl Cohen domlouvat s Putinovým tiskovým mluvčí, není divu, že Trump už během letu, při kterém se měl rozhodnout, zda se s Putinem sejde, zrušil  nejen setkání s Putinem, ale z opatrnosti i s Erdoganem a jihokoreským prezidentem Mun Čen-inem jen aby nemusel být zavlečen to nepříjemných otázek všeho typu a bude konverzovat jen neformálně. I třeba s Putinem na záchodě…

Zatímco naše protiruská média od ČT po deníky doslova žijí „novou agresí Ruska proti nebohé Ukrajině“ a zatímco Porošenko volá do zbraně námořní vojenské síly EU a NATO, aby dorazily do Černého a Azovského moře, Trump zvolil nejpřátelštější tón ke zrušení schůzky s Putinem, napsav, že schůzku ruší, dokud se situace nevyřeší a že se těší na plnohodnotný summit v pozdější době.

No to je odsudek jako hrom.

A nejen to. Nemyslete si, že v USA nějak v médiích zvlášť řeší Ukrajinu. Už včera na CNN a dalších médií  komentátoři vesele žertovali, že odřeknutí schůzky spíše souvisí s tím, že si musí Trump ujasnit, jak reagovat na přiznání Cohena. A doznání Cohena je pro americká média bomba číslo 1. Nějaká Ukrajina? Ale čert ji vem.

A tak Merkelová samozřejmě bude něco brblat, vždyť na konto její děsivé zahraniční politiky patří nejen ničivá vítací politika a příliv statisíců migrantů, ale i spuštění kyjevského euromajdanu, který přerostl v občanskou válku na Ukrajině a jejímu rozvalu.  Ale Nord Stream II stále podporuje, tak vo co go.

A EU? Ta je rozpolcená mezi rusofóbistickým Polskem, Pobaltím a jižní částí Evropy, jako je Itálie, Řecko,Bulharsko a A Macron jen jako mantru opakuje: Je třeba deeskalovat. Má konečně svých problémů dost.

Takže, přátelé

Když už tedy Ukrajina tak nesmyslně provokovala, musí nést důsledky svých činů. A Porošenko ať se připraví na to, že prezidentské volby projede jako po másle.

Řekl bych, že to má Putin pod palcem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…