Jiří Vyvadil: Komunisté mají naději být v budoucí vládě

21.03.2016 14:09

Rád čtu příspěvky autorů, kteří zcela určitě se mnou nesouhlasí, přesto ale umí pozitivně inspirovat. V poslední době je to havlisticko-levicový (to není sarkasmus, ale dle mě poměrně přesná charakteristika autora) Lukáš Jelínek, který dnes v Právu napsal sugestivní článek : Kdy a kde se lavina zastaví?“ či havlisticko – pravicový (viz dříve) Jindřich Šídlo, který napsal podobně sugestivní článek v Hospodářských novinách: „To není konec, ale začátek.“

Jiří Vyvadil: Komunisté mají naději být v budoucí vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Téma je jasné: Čapí hnízdo Andreje Babiše, reakce Bohuslava Sobotky, středeční grilování…. Ale hlavně, jak to skončí?

Ve svých  závěrech je Šídlo nesporně o několik délek ve předu. Nenechává se svazovat pouty středeční mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Nebo lépe řečeno, bere jí jako startovní výstřel úplně nového závodu na politické scéně, který podle něho bude extrémně dlouhý a jistě vyčerpávající. Zároveň ovšem naznačil, že otevřená aliance s prezidentem může napříště vést k úvaze, zda dobudoucí nové koalice nevzít superpragmatickou KSČM nebo nějakými vlasteneckými uskupeními.

Jindřich Šídlo pojal věc popisně a já si dovolím jít ještě o kousek dál a zdůraznit ono podstatné.

Jde o zásadní střet o budoucnost této země.

Kalousek chtěl vyprovokovat vytvoření koalice, těch struktur, které zde stály po více než čtvrt století u moci, rozdělovaly si vládu, úřady, peníze, dominanci ve veřejném prostoru a dovedly nás tam kde jsme. ČSSD,TOP 09,ODS, KDU-ČSL… Každá z těch stran chvíli vládla či spoluvládla, obsadila do poslední mrtě ministerstva svými lidmi, zužitkovala kontakty s podnikatelskými lobisty.

Tak jako v celé Evropě, ale vidíme to i na USA, zabředly nás do nového lhaní, válek, který ani minulý systém v takovém počtu nepoznal a to ve jménu svobody a lidských práv. Lžeme, lžeme, lžeme.

A jediná změna oproti minulému režimu je v tom, že kdysi jednostranná ideologie byla řízena jednou politickou stranou a dnes se na zcela opačné jednostranné  ideologii  střídají jedna strana za druhou.

Máme kapitalismus a zhruba polovina obyvatelstva si rozhodně za čtvrt století  nepolepšila…   

Jak říká Donald Trump v USA a platí to i u nás. Roste mohutný vztek.  

Ale otázka je, zda na Babiše? Ten určitě nemůže za ten marast, ve kterém tu žijeme přes čtvrt století. …A také komunisté za to nemohou…Už 27 let se chovají státotvorně, korektně, slušně a kompetentně.

Kalousek, Sobotka, lidovci byli při všem.

A nyní Miroslav Kalousek odstartoval další ze svých her, aby ten svět ještě udržel.

Možná mu jednoho dne za to poděkujeme.

Samozřejmě, že to bouchne. Je to prostě lavina, kterou nelze zadržet. Jak říká Lukáš Jelínek.

To Čapí hnízdo je skutečně, jak skvěle konstatoval Jindřich Šídlo, výstřel k novému závodu.

A nemůže skončit jinak než jiným výsledkem po příštích, ať již předčasných (a to je rozhodně velmi pravděpodobné) či řádných volbách.

Tak jako na Slovensku skončila KDH a SDK, je rozumná naděje, že u nás po nových volbách skončí TOP 09 a KDU-ČSL. A lavírující a i jinak, zejména v zahraniční politice nepřijatelná   ČSSD silně oslabí.  

A zcela na rovinu, a neříkám to poprvé: Pokud už nyní není připraven scénář ÚOOZ na odstranění Babiše trestněprocesní cestou, bude přicházet do úvahy po volbách zcela jiné vládní uspořádání: ANO - KSČM a možná maličká  ČSSD bez Sobotky a hloupého Haška. A ve Sněmovně již nebudou lidovci a TOP 09.

Nádherná vize…

Takže tato země má konečně naději. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…