Jiří Vyvadil: Skončí Macron jako Janukovič?

11.12.2018 16:18

Je dobré brouzdat po serverech, aby se člověk dozvídal stále více a více.

Jiří Vyvadil: Skončí Macron jako Janukovič?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Na France Inter jsem zaznamenal rozhovor s jedním republikánským poslancem, který se rozhořčoval, že uprostřed euromajdanu, v situaci, kdy byla podepisována dohoda s Janukovičem a polským, německým a francouzským ministrem zahraničí, dupal Emmanuel na to, že je třeba Janukoviče dorazit.

Onen - a jistě ne proruský poslanec si položil otázku, zda není ve stejné situaci Macron.

Ludvík XVI. v zásadě velmi láskyplně v jisté fázi krvavé francouzské revoluce pronesl: Les Francais sont frondeurs. Francouzi jsou rebelové. Asi měl Francouze rád a zřejmě i daleko stoičtěji než jeho manželka bral svůj nevyhnutelný osud.

Macron měl včera projev. Podle nějakého výzkumu, ke kterému jsem se zase dobrouzdal, je to tak 50 na 50, zda přesvědčil či nepřesvědčil.

Kategoricky jsem si svého času nepřál kyjevský majdan. Západ, který jej podporoval, rozpoutal konflikt s Ruskem (protože o Ukrajinu fakt nešlo) a tento konflikt pokračuje dodnes. Je to idiotismus.

Majdan byl vyvolán snahou porazit Rusko a přičlenit Ukrajinu k Západu. Nepodařilo se ani jedno ani druhé. Rusko se díky majdanu stalo geopolitickou supervelmocí, před kterou se USA třesou napůl v hněvu a napůl dokonce v pro nás nepochopitelných obavách. A fakt mají pocit, že Putin může absolutně vše.

Změnilo se ovšem postavení Ruska…

Rusko má pod palcem v zásadě Blízký východ, úzce spolupracuje se všemi: s Íránem, Sýrií, Izraelem, Saúdskou Arábií, Tureckem, Palestinou, Egyptem. I ohledně Afghánistánu se jen jemu, nikoliv USA, podařilo dotáhnout do Moskvy jak Tálibán, tak představitele afghánského režimu.

S korunním katarským princem vytvořil Putin Opec+ a přes odpor Trumpa snížil před týdnem produkci ropy na rok 2009 o 1 200 000 barelů.

Neumím posoudit, zda Macron tuto stále ještě velmi spořádanou revoluci přežije (v Kyjevě se zapalovala nejen auta, ale i policisté, násilím se obsazovaly a zapalovaly celé budovy, v Oděse bylo upáleno veškeré osazenstvo Domu odborů, a v závěru ostřelovači stříleli do zad střídavě demonstrantů a policistů, aby to bylo veselé).

Francouzi jsou prostě rebelové.

Aby toho nechali po čtyřech týdnech, se mi nějak nezdá.

Je to jejich zem. Jejich vlast.

Nesporně ovšem jejich jednání bude mít vliv na celou Evropu, ba zčásti i na celý svět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…