Jiří Vyvadil: Tak se stěhují americké jaderné bomby z Turecka do Rumunska…

18.08.2016 16:53

Obsah následujícího článku zdánlivě z tímto kusým nadpisem nesouvisí. Ale souvisí mnohem více, než by bylo lze očekávat.

Jiří Vyvadil: Tak se stěhují americké  jaderné bomby z Turecka do Rumunska…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Na vojenské základně Incirlik v Turecku, kde po nezdařeném převratu byl zatčen velitel základny za to, že byl zapojen do pokusu o puč, a dočasně byly zakázány lety letadel amerického vojenského letectva na základnu a jejich starty odtud se nachází  ještě z dob studené války asi 50 kusů amerických taktických jaderných zbraní. 20 jaderných bomb podle neoficiálních zpráv bude přetransponováno na rumunskou základnu Deveselu, která  je novým místem rozmístění amerického protiraketového štítu,

Je to dobře v mnoha směrech a má to i svá přirozená negativa.

Snad největší idiot v sociální demokracii, pokud jde o komentování zahraničních událostí je mnohaletý europoslanec Libor Rouček, na jakékoliv dotazy o napětí mezi Tureckem, USA a Evropskou unií odpovídal, že vše je v nejlepším pořádku a Turecko se rozhodně neodklání od auroatlantické orientace. A možná není idiot, ale protože tráví většinu času lelkováním v USA, může být také jen dobře placen. Ať tak či onak, takové hlouposti, už dnes neříká ani Luboš Zaorálek či jiný proturecký politik, tentokrát z řad ODS Jan Zahradil. Ti dnes už mlčí.

Abychom si věci ujasnili: Autor této drobné úvahy rozhodně nemůže být brán jako nějaký sympanizant současného tureckého prezidenta Erdogana. Zřejmě jako jeden z prvních se postavil proti politice Angely Merkelové  při sbližování s Tureckem  a založil skupinu Turecko do naší civilizace nepatří…

Erdogan je jistě muž, který změnil Turecko a kemalovskou „západní orientaci“ směřuje k neoosmanské  islamistické říši.

Ovšem není jediným tureckým islamistou. Podle mnohých zpráv klerik nacházející se v Pensylvánii jménem Gulen,  je nejsofistikovanějším islamistou dneška, jehož síť tisíců škol a propojení na stovky nadací, včetně Česka, vyprodukovala možná již milióny stoupenců, připravených ve vhodném okamžiku převzít moc a jsou mu zavázáni stovky a tisíce amerických i jiných politiků.

Zda Gülen stojí za pučem, nevíme. Že podle všech znaků šlo o reálný puč, kdy minuty rozhodovaly o smrti či životě Erdogana, je téměř jisté, stejně jako je jisté, že klíčový význam na zmaření puče měl Vladimír Putin jeho  včasným varováním.

Ale to, už je v jistém, slova smyslu detail.  

Erdogan, jak známo položil administrativě USA kategorickou podmínku na vydání Gülena do Turecka. V příštím týdnu má přijet do Turecka viceprezident Biden, aby mimo jiné o této otázce jednal.

Erdogan ji ovšem staví v poloze, buď Gülen a nebo spojenectví s USA. Buď Gülen, a nebo NATO

16. 8 se objevilo vyjádření tureckého ministra zahraničí Mevlut Cavusoglu, že Ankara potřebuje spolupracovat v oblasti obrany se zeměmi mimo Severoatlantickou alianci, protože západní partneři se zdráhají prodávat Turecku své vybavení a sdělovat informace..

Že Gülen nebude Ankaře vydán je téměř jisté. Mimochodem je také sponzorem kampaně jakési Hillary Clintonové…

A tak je třeba urychleně jaderné zbraně stěhovat.  

Stejnou polohu napětí vidíme ve  vztahu k nejsilnějšímu spojenci USA v Evropě - k Německu.

Erdogan hrotí vztahy na hranu

A i zde náhle vidíme jakoby se připravovala ústupová cesta  k opuštění proturecké cesty tím, že unikl tajný materiál, podle kterého je Turecko „centrem islamistické organizace“. Pro normální lidi nejde o nic překvapivého. Všechny nás děsilo ono namlouvání Turecku ze strany Merkelové, Evropské komise a našich Sobotků a spol.

Že Turecko nebude nikdy součástí EU, je snad každému jasné, že ovšem zároveň pošle oněch 3 miliónů migrantů do Evropy, je také jasné.

Mlžení kolem této otázky je zbabělé.

Brexit odstartoval cosi nového a vše se bude měnit, pozice EU a NATO jaksi automaticky oslabila.

Že Turecko se bude více spoléhat na euroasijský směr je ještě více jisté a není to ani nemoudré.

Konec konců regionální koalice Rusko-Irán-Turecko má rozhodně větší předpoklady ukončit, byť i vojenskými prostředky válku v Sýrii než dosavadní miš - maš politika všech proti všem.

Mír v Sýrii je v zájmu nás všech a odpovědnost regionálních hráčů je významná.

Že v Evropě i v USA se mnohé bude muset změnit, je ještě jistější.

Je rozumné pro všechny, zejména pro Evropany, že Erdogan už na 90 % Západ opustí.

Putin ho zvládne, už proto, že Erdogan má k němu respekt. I navíc si jistě nedělá o Erdoganovi iluze a připraví si jej do té polohy, že si alespoň na čas nebude vyskakovat.

Takže jaderné zbraně pryč  z Turecka jako relikt studené války vlastně nejsou zase tak špatným výsledkem.  

K něčemu byl ten puč v Turecku rozhodně užitečný.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…