Jiří Weigl: Rakousko se změnám nevyhne

05.12.2016 21:31

Stanovisko Institutu Václava Klause ke dni 5. 12. 2016

Jiří Weigl: Rakousko se změnám nevyhne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

V Rakousku včera v opakovaném druhém kole prezidentských voleb zvítězil kandidát strany Zelených Alexander Van der Bellen nad kandidátem strany Svobodných Norbertem Hoferem. Ve všeobecném mediálním jásotu nad vyspělostí rakouské demokracie, která prý zvítězila nad „populisty“, bychom neměli přehlédnout fakt, že ona tradiční lidovecko-socialistická rakouská demokracie prohrála na celé čáře. Lidovci a socialisté dominovali rakouské politice celá desetiletí a jejich střety a rivalita jí dávaly obsah. To dnes neplatí.

Je příznačné, že se po debaklu svých vlastních kandidátů museli spojit za představitelem extrémní zelené levice Van der Bellenem a potvrdili tak tezi, že současný evropský establishment je schopen přežívat pouze ve formě jakési „národní fronty“ slepené dominantní zelenou ideologií. Radikální strana Svobodných zachraňuje v Rakousku stejně jako AfD v Německu politickou pluralitu proti zkorumpovanému politickému kartelu, jehož politika zájmy a potřeby většiny občanů dlouhodobě ignoruje. Včera se musela celá rakouská politika spojit, aby Hofera těsně zastavila. V příštích parlamentních volbách to však bude těžší. Rakousko a s ním i EU se změnám stejně nevyhne.

Jiří Weigl

Zdroj: Institut Václava Klause

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…