John Bok: Kampaň proti Sváčkovi je trapná

06.10.2014 12:56

Otevřený dopis ministrovi financí Andreji Babišovi.

John Bok: Kampaň proti Sváčkovi je trapná
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

Vážený pane místopředsedo vlády,

Spolek Šalamoun sleduje již 20 let dění v české justici a soustavně se k němu vyjadřuje. Za tu dobu jsme získali velké množství poznatků a zkušeností a naše upozornění na různé problémy resortu většinou vzbuzují pozornost oborových orgánů a někdy i mají účinek.

V současnosti sledujeme rozruch kolem možného jmenování JUDr. Jana Sváčka místopředsedou Vrchního soudu v Praze. V té souvislosti jsme se seznámili s článkem Martina Shabu v Lidových novinách ze dne 1.října 2014 „Jmenování soudce Sváčka vázne“. Autora známe jako soustavného pronásledovatele paní ministryně prof. JUDr. Heleny Válkové, proto jej vzhledem k zjevné podjatosti nepovažujeme za zcela spolehlivý zdroj. Článek je ale nejúplnějším vyjádřením výhrad k jmenování JUDr. Jana Sváčka místopředsedou Vrchního soudu v Praze, proto nás zaujal. Obsahuje citace Vašich údajných výroků, např. že podle lidí, kteří s ním mají negativní zkušenost, má pan soudce špatnou pověst a zejména jste měl paní ministryni „sdělit, že hnutí ANO má ke jmenování (Jana Sváčka) negativní stanovisko“.

Dovolíme si s Vašimi výroky polemizovat. Známe JUDr. Jana Sváčka dlouho, dobře, a to jak z pracovního, tak ze společenského styku. Možná bychom uhodli, kdo jsou lidé, kteří Vám poskytli zkreslené informace a vysvětlili bychom Vám, v čem spočívají jejich negativní zkušenosti. Ostatně argument, že má JUDr. Jan Sváček špatnou pověst, je až komický, protože díky bulváru (k němuž částečně řadíme Vámi vlastněné deníky MF Dnes a Lidové noviny) ji dnes má skoro každý.

Sledovali jsme opakované pokusy o prosazení JUDr. Jana Sváčka do funkce ústavního soudce. Dehonestační kampaň, která proti němu tehdy vypukla, považujeme za nezaslouženou křivdu. Vystupovali jsme na jeho podporu např. stanoviskem, zveřejněným na našich internetových stránkách dne 21.ledna 2012. Hodnotíme ho podobně jako kolegium předsedů krajských soudů ve stanovisku z 1.října 2014, v němž upozorňujeme zejména na informaci o tom, že JUDr. Jan Sváček je držitelem bezpečnostní prověrky výjimečně vysokého stupně. S vadami, které mu vytýkají jeho pomlouvači, by zjevně prověrku nezískal.

Nyní sledujeme s údivem další kampaň proti němu, která nám připadá trapnější než ty předešlé, protože funkce místopředsedy Vrchního soudu v Praze má sice honosné označení, ale ve skutečnosti není nijak významná: místopředseda soudu je především úředník státní správy justice, který plní organizační a administrativní úkoly a nemá žádnou možnost ovlivňovat rozhodování podřízených soudců. Funkce není tak důležitá, aby se o jejím obsazení musela vést vzrušená debata mimo rámec resortu spravedlnosti.

Daleko více než individuální osud JUDr. Jana Sváčka nás ale znepokojuje Váš výše citovaný výrok o sdělení stanoviska hnutí ANO paní ministryni prof. JUDr. Heleně Válkové. Nepřejeme si, aby se vrátily poměry z doby před 17.listopadem 1989, kdy o personálních věcech ve všech oblastech fungování státu rozhodovaly orgány jedné politické strany. Proto Váš výrok – pokud jste jej skutečně takto formuloval – považujeme za nešťastný. Bez nezávislého soudnictví nemůže fungovat demokracie a exekutiva smí do jeho vnitřních věcí vstupovat jen v rozsahu, vymezeném zákonem, přičemž nesmí podléhat přáním žádné politické strany nebo hnutí. Mimo to jako místopředseda vlády a ministr financí nejste ze zákona kompetentní k vyjadřování o personálních věcech justice. Údajný výrok proto hodnotíme jako (možná nevědomý) útok na základní principy demokratického státního zřízení.

Pokud Vás oslovili nějací občané s výhradami k jmenování JUDr. Jana Sváčka, jistě jste měl paní ministryni s nimi seznámit. Mohl jste tak ale učinit kolegiálním sdělením při vhodné příležitosti. K veřejnému vystoupení jste neměl omluvitelný důvod ani pravomoc.

Doporučujeme Vám, abyste se vzdal přesvědčení, že máte právo činit politické zásahy do chodu resortu spravedlnosti. Posloužíte státu, když budete ministra spravedlnosti (bez ohledu na to, kdo jím právě je) chránit před jakýmikoli pokusy zasahovat politicky do jeho pravomoci, a když zajistíte dlouhodobou stabilitu řízení resortu.

Daleko více než individuální osud JUDr. Jana Sváčka nás ale znepokojuje Váš výše citovaný výrok o sdělení stanoviska hnutí ANO paní ministryni prof. JUDr. Heleně Válkové. Nepřejeme si, aby se vrátily poměry z doby před 17.listopadem 1989, kdy o personálních věcech ve všech oblastech fungování státu rozhodovaly orgány jedné politické strany. Proto Váš výrok – pokud jste jej skutečně takto formuloval – považujeme za nešťastný. Bez nezávislého soudnictví nemůže fungovat demokracie a exekutiva smí do jeho vnitřních věcí vstupovat jen v rozsahu, vymezeném zákonem, přičemž nesmí podléhat přáním žádné politické strany nebo hnutí. Mimo to jako místopředseda vlády a ministr financí nejste ze zákona kompetentní k vyjadřování o personálních věcech justice.

Údajný výrok proto hodnotíme jako (možná nevědomý) útok na základní principy demokratického státního zřízení.

Pokud Vás oslovili nějací občané s výhradami k jmenování JUDr. Jana Sváčka, jistě jste měl paní ministryni s nimi seznámit. Mohl jste tak ale učinit kolegiálním sdělením při vhodné příležitosti. K veřejnému vystoupení jste neměl omluvitelný důvod ani pravomoc.

Doporučujeme Vám, abyste se vzdal přesvědčení, že máte právo činit politické zásahy do chodu resortu spravedlnosti. Posloužíte státu, když budete ministra spravedlnosti (bez ohledu na to, kdo jím právě je) chránit před jakýmikoli pokusy zasahovat politicky do jeho pravomoci, a když zajistíte dlouhodobou stabilitu řízení resortu.

Se srdečným pozdravem John Bok, předseda spolku Šalamoun

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…