Josef Hejna: O milosti bez milosti

17.02.2012 16:39

Píše a bude se psát o podivné Klausově milosti podvodnici, která opravdu, ale opravdu náhodou patřila do okruhu kamarádek naší první dámy. Ruka se zjevně vinula k ruce a korupční kauza v akademickém prostředí je zametena pod profesorský koberec úspěšně.

Josef Hejna: O milosti bez milosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Je to v pořádku? Neřekl bych. Prezidentská milost je nesporně nástroj zděděný z časů absolutních monarchů. Nepředcházejí jí složité soudní pře, klání advokátů a žalobců, kilometry spisů a hodiny výslechů svědků. Prezidentovi dává ústava právo poslechnout hlasu svého srdce, nikoliv rozumu, a amnestovat člověka, podle platného práva odsouzeného.

Vždycky jsem měl problémy s abolicí, tedy zastavením trestního stíhání Marty Chadimové, milostí, kterou jí udělil Václav Havel. Nejnovější zjištění ovšem ukazují, že v procesu s ní se dělo mnoho podivného a její negativní obraz, vytvářený hlavně medii, byl dost nepravdivý. Ale nechme minulost minulostí.

Václav Klaus přišel s příslibem nového, řekl bych civilního přístupu k amnestiím. Vypadalo to, že je chce zcivilnit, omezit a snad i občas občanům zdůvodnit. Zdá se ovšem, že v praxi se děje skoro opak. Není tajemstvím, že jednu Klausovu milost prověřuje protikorupční policie pro možnost, že byla uplacena, také není tajemstvím, že amnestováni byli už čtyři blízcí spolupracovníci zavražděného krále českého podsvětí. No a pomyslným zlatým hřebem je naprosto nesmyslná a skoro svévolná amnestie kamarádce první dámy.

Nalijme si čistého vína. Skutečně demokratický prezident by měl s aristokratickým aktem milosti zacházet s pokorou i úctou k občanům země, kterou reprezentuje. Noblesse oblige. Svět obchází šot s krádeží pera, které se změnilo na bagatelní propisku. Tam, kde není vznešenost, ale falešná přetvářka, tam není ani aristokratický motiv. Řekněme si to bez milosti a „na férovku“: v sídle českých králů nesedí aristokrat ducha.

Psáno pro blog idnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.