Josef Ježek: Což takhle dát si … denní tisk?

11.06.2016 12:49

Mám takový pravidelný rituál. Ke snídani denní tisk. Ne že bych ho snad přikusoval, ale čtu ho. Vím, u jídla se číst nemá. Je to neslušné, nespolečenské, ale kdy si máte přečíst v klidu noviny, pokud nejste právě rentiér a netrávíte dopoledne v kavárně?

Josef Ježek: Což takhle dát si … denní tisk?
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Přestože polovinu zpráv  jsem si přečetl už předešlého dne na internetových serverech, stejně každý den otevírám noviny. Je v tom jistá dávka konzervatismu nebo staromilectví. Stejně jako mi nemůže audiokniha nahradit knihu papírovou, tak mi klikání na internetu nenahradí listování stránkami novin.

Kdysi jsem četl Lidovou demokracii. Jedny z mála novin, které se v bolševickém skanzenu dali číst. Však také sehnat jejich předplatné byl úkol téměř nadlidský. Dnes už dlouhá léta čtu deník, který v současnosti patří do mediálního království pana ministra financí. Občas je to na něm také vidět. Kdysi noviny ÚV SSM, po revoluci docela zajímavý plátek. Pak ho jeho novináři zprivatizovali a následně po čase prodali německému tiskovému koncernu. To byl dobrý podnikatelský záměr. Alespoň pro někoho. Dnes skončil u Babišů. Můj bývalý kolega, poslanec Slávek Jandák, ho nazývá Junge Fronte Heute. (Už asi víte, že?)

Jeho dnešní podoba sice občas připomíná jakýsi polobulvár, ale tradice je tradice. Zkusme si spolu zalistovat dnešním (9.6.) vydáním.

Titulní strana: Cíl:Zamést stopy na Homolce. V roce 2009 se tato nemocnice rozhodla, že provede digitalizaci archivu chorobopisů. Celá ta věc měla stát 95 milionů (!) korun. V soutěži byly všechny firmy vyřazeny, kromě jediné, která to dostala za 146 milionů (!!). Ta si to nakonec nechala udělat u subdodavatele za částku 30 milionů (!!!). Když to začala šetřit policie, tak dozorující státní zástupkyně Máchová to v roce 2012 odložila, neboť se nestal trestný čin. Takže, někdo si namastil kapsu o 116 „mega“ a vono nic?  Člověk by snad řekl, že ta dáma, je buď, s prominutím, hloupá ( a pak nemá na svém místě co dělat) a nebo naopak velmi chytrá (čti asi zaplacená). Nakonec to přece jenom skončilo jinak. Žalovaná škoda je prý 56 milionů. A kde je těch 116, které „dodavatel“ vyvařil?

Naše zdravotnictví stále nemá peníze. Alespoň ministr Němeček neustále pláče před televizními kamerami. Přitom sám má také ještě nevyřešený „restík“ s nákupem jakési techniky v Ostravě. Hojně mu v tom sekundují zdravotničtí odboráři, pánové Engel a spol., o lékařské komoře a panu Kubkovi ani nemluvě. Mnoho lidí kolem mne, kteří v poslední době mají vlastní zkušenost s českým zdravotnictví, o něm bohužel v superlativech nehovoří, spíše naopak. Nelze se potom divit, že dávají za pravdu tvrzení, že  v této oblasti existuje „černá díra“, kde peníze nenávratně mizí.

Koaliční válka o policii: Nechte Šlachtu zatýkat. Policie představila novou koncepci. V rámci ní má vzniknout Národní centrála boje proti organizovanému zločinu. Ty stávající úoozety a podobné do ní spadnou. A plukovník Šlachta bude někomu podléhat. Noviny za tím tuší mocenský boj mezi partou kolem ANO a partou kolem ČSSD.  Jistěže je za tím přetahovaná o moc, o vliv, o to kdo koho bude držet na uzdě.  Žádný si není jist, co na koho, i z nejvyšších špiček a nebo právě z nich, Šlachta a jeho boys vědí. A že něco vědí, to si můžeme být jisti. Jedni mají Čapí hnízdo a Agrotech, druzí OKD s Bakalou a dluhy Altnerovi. A názorný příklad, jak se v Česku svrhává vláda, nám už tahle parta před třemi roky předvedla. Zbyly z toho směšné kabelky paní Nagyové. Pan ministr spravedlnosti nevylučuje abdikaci, pokud to dopadne. Podle mne žádná škoda. Alespoň někdo odlepí tu nálepku Hate Free na dveřích ministerstva.

Fico v Praze: Mnohde v Unii vládnou blázni. Konečně někdo z papalášů řekl, co mi všichni víme už dávno. S ohledem na to, že Slovensko má od příštího měsíce vládnout tomuhle evropskému spolku, docela odvážné prohlášení. Jestlipak taky poslouchal Slávek Sobotka? Občas má takové tendence těm bláznům přitakávat.

Jo a ještě. Zeman popíchl Turecko. Při návštěvě Arménie totiž prohlásil, že by český parlament  měl také přijmout usnesení, že vyvraždění Arménů za 1. sv. války Turky byla genocida. Po Kláře Samkové, která při semináři ve Sněmovně přítomné Turky přímo vytočila, ani prezident si v této věci nebral servítky. Historická pravda je taková, už přes 20 zemí to pochopilo. Česká republika jaksi zatím ne. Pokud budeme mít ministra zahraničí, který prezidentův návrh smete za stolu tím, že je potřeba nechat to historikům, tak to tak bude i nadále. V lidové mluvě se tomu říká přizdisráčství.

Číst při snídani noviny, není až tak nezajímavé.  Pravda ovšem je, že občas vám  ta snídaně pěkně zhořkne.  Ale z toho si nic nedělejte. Vždyť zítra budou zase nové zprávy!         

P.S. (10.6.)

Tak Šlachta už vyhrožuje demisí – proč asi? Babiš pádem vlády. Zatím co Pelikán už do ptačí voliéry v zoo nemíří. Ta nálepka tam asi zůstane. Zdá se, že válka policajtů je na obzoru.

Josef Ježek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…