Josef Ježek: Jak jsem se mýlil v politice

24.05.2017 11:16

Pod tímhle titulkem vydal v roce 2005 dnešní prezident knihu, ve které rekapituloval své omyly, prohry a marné bitvy na politickém kolbišti v období po roce 1989. Pod stejným titulem by možná mohl začít psát své vzpomínky na prvních pár měsíců své vlády v Bílém domě také americký prezident Donald Trump.

Josef Ježek: Jak jsem se mýlil v politice
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

My, co si občas přece jenom ještě něco pamatujeme, máme dosud v živé paměti, jak ve své předvolební kampani ostře útočil na muslimské státy, jako podporovatele mezinárodního terorismu a obviňoval svou soupeřku Hillary z financování její volební kampaně arabskými ropnými šejky, konkrétně Saudskou Arábií. (Ne, že by obě tvrzení neměla jistý reálný základ.) Pak, po svém překvapivém vítězství, jako jeden z prvních svých ediktů, vydal omezení vstupu do USA občanům šesti, převážně muslimských zemí.

Kde ty loňské sněhy jsou! Na summitu 55  arabských a muslimských zemí právě v saudskoarabském Rijádu, otočil svou rétoriku o 180 stupňů. Říši mocných Saudů označil za skvělou zemi a zmínil obchodní spolupráci s „úžasnými přáteli a  spojenci“. To prosím, není příznak stařecké demence nebo nějaké choroby napadající šedou kůru mozkovou. To je důsledek stavu, kdy na stole leží k podpisu dohoda o investicích ve výši 400 miliard dolarů, z toho dodávky amerického zbrojního průmyslu ve výši 100 miliard dolarů.

Za tyhle prachy se může stát přítelem už opravdu každý. I takoví Saudové, kteří ve své zemi uplatňují tu nejrigoróznější formu práva šaríja, kteří ve velké míře uplatňují trest smrti, když popravy jsou velkým veřejným divadlem a kteří jsou jedním z největších „vývozců“ muslimské ideologie do světa a do Evropy zvláště. Za jejich peníze rostou stovky mešit po Evropě a skrytě i u nás.

Za viníka všeho zlého na Středním Východě označil Trump šíitský Írán. Ten také podporuje syrského Asáda v jeho zločinech. Že však teroristé typu Islámský stát, Al-Káida a další, operující právě v Íránu a Sýrii, jsou sunnité, podporovaní právě sunnitským režimem v Saudské Arábii, nechal jaksi bez povšimnutí. Samozřejmě, že sunnitským představitelům v Rijádu shromážděným, tahle vyhlášená válka šíitům vyhovuje. Ostatně to předvedli už v Jemenu, který zcela rozvrátili právě v rámci boje proti náboženské konkurenci. Když si vzpomenu, jak krásné město bylo Sanáa, s jeho centrem zapsaným na listinu světového kulturního dědictví a moderní výstavnou částí, je mi hořko!

Že je našemu prezidentovi vyčítáno, jak moc poklonkuje velké kitajské říši, je pravda. Porovnáme-li však náš malý stát v srdci Evropy a Čínu, pak v tom porovnání můžeme najít jistou omluvu jeho postoje. Že však představitel světové velmoci No.1 předvede tváří tvář arabskému světu takovou dávku rektálního alpinismu, to je na pováženou.

Další díl této nekonečné ságy o omylech v politice se možná chystá psát Andrej Babiš. Jeho představa o řízení státu jako firmy poněkud „nabírá vodu“. Ale ještě počkejme. Koblihy v kombinaci s kosteleckými párky mohou ve volební kampani udělat divy.

Pak třeba budou další díl toho politického Harry Pottera psát úplně jiní.

Tak hezké dny konce května.       

Josef Ježek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…