Josef Reiman: Holešovská výzva a její odpůrci

29.01.2012 15:37

Nejprve několik faktů. Dne 28.ledna 2012 ve 13,15 hodin byla v sále Hloubětínské Tesly zahájena Konference Holešovské výzvy, které se zúčastnilo více než 150 delegátů z různých občanských inicativ, stran i sdružení. Účelem konference bylo vyslechnout názor na dvě alternativy navrhovaného usnesení a vyjádřit v diskusi svoje názory a připomínky, a v závěru usnesení doplněné o schválené připomínky schválit. Zdánlivě jednoduchý proces. Jenže...

Josef Reiman: Holešovská výzva a její odpůrci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celostátní konference občanských iniciativ, hnutí, sdružení a jednotlivých občanů

Tak jako vždy v demokratické společnosti je nutno vzít na vědomí různost názorů prosazovanou jednotlivými delegáty, doprovázenou emocemi podle jejich temperamentu. Už v diskuzi se ukázalo že některým mluvčím nejde o Holešovskou výzvu, ale o prosazení vlastních zájmů podle hesla“náš program je jediný dobrý“. V průběhu jednání se projevily profesionální nedostatky předsednictva konference, které jen dokazovaly že nejde o předem připravený scénář řízený někým odněkud, ale o nezkušenost lidí teprve se učících demokracii. Mezi delegáty byly skupiny zkušených diskutérů obklopených příznivci, takže jejich hlasitými připomínkami dostávala konference revoluční náboj. Tím nábojem se však někteří nevyslyšení delegáti pokoušeli konferenci rozbít, nebo zabít podle hesla „když ne my tak nikdo“. Zaznělo mnoho názorů o infiltraci konference tajemnými silami, které ihned poběží na hrad či do Strakovy akademie, aby informovaly naši vládnoucí kamarilu o tom, že názory i hlasy se tříští a že je možno v klidu vládnout podle dosavadní filozofie“rozděl a panuj“. Lidé se hádají a na ničem se nedohodnou. Media uveřejní článek utvrzující všechny čitatele o tom, že v Tesle se sešlo pár naivních troubů spolu s podloudnými bolševiky a dalšími zmanipulovanými chudáky, kteří chtějí změnit svět a neví jak.  Reakce čtenářů jsou potom vulgární a arogantní, protože přece anonymové sedící u počítačů věděli všechno předem a líp a o lidech organizujících konferenci vědí více než oni sami. Jak je to příznačně české. Máme svobodu slova, media neinformují, tak na ně anonymně vylejeme škopek špíny. Ale uvědomují si lidé co vlastně chtějí? Na konferenci se projevila snaha její jednání ukončit bez resume. Teprve v průběhu konference se doplňovaly prvky demokratického jednání a jejím nesporným úspěchem je schválení usnesení vycházejícího ze zásady výzvy k demisi vládě, přípravě svobodných voleb bez politických klausulí, abdikaci prezidenta a protestů proti církevním restitucím, reformám sociálním, zdravotním a školským, podpisu smlouvy ACTA, jednání státní legislativy vedoucí k vyšetření korupce, tunelářství, obohacování se na úkor společnosti a jejich spravedlivého potrestání. Cílem Holešovské výzvy je jmenování dočasné úřednické vlády odborníků, příprava a konání spravedlivých voleb a odchod prezidenta, který nemá důvěru ani úctu občanů.

Příznačná pro jednání konference je skutečnost, že se v jejím průběhu některé skupiny rozčilovaly pro to či ono. Limit tří minut pro diskuze byl krátký, ale čas pro konferenci byl i přes prodloužení do 19:00 hodin příliš krátký pro přednes všech příspěvků, které by jistě zabraly řadu hodin navíc. Že by i tady fungovaly obstrukce? Jednání bez prodloužené diskuze před hlasováním nebylo demokratické. Nikdo však neuvážil skutečnost, že dokumenty výzvy byly na internetu zveřejněny s dostatečným předstihem. Je jistě chybou že je neprezentovala tištěná media TV ani rozhlas a jediným, kdo informoval o výzvě, byly Parlamentní listy. Myslíte že je to náhoda? ČTK měla  týden před konferencí kompletní informaci o datu, času i místu konání konference  a řádně ji na svém přehledu zveřejnila. Jen většina novinářů si toho “jaksi“ nevšimla.

Přes veškeré překážky bylo usnesení konference schváleno v doplněné verzi. Jistě všechny neuspokojilo, ale byl to první veřejný krok této iniciativy. Teď je na lidech, jestli je vezmou za své, nebo jej odsoudí. To je přece demokracie. Jistě si organizátoři výzvy uvědomili v jakých intencích se dále pohybovat i s tím že si připustí, že lidé s jejich výzvou nesouhlasí. V případě že ano, bude mít jistě i jejich letáková a informační kampaň úspěch. Mají na to čas do 15.března t.r. Musí ovšem počítat i s reakcí lidí, kteří z tohoto režimu profitují a nebudou se lehce chtít připravit o výhody, které jim tento systém věcí přináší. Konference vyhlásila své akce za nátlakové, ale nenásilné tak, aby zabránila jakékoliv anarchii.

Jen na závěr. Naše společnost se propadá sociálně i morálně do atmosféry nadávek, urážek a hulvátství. Co takhle to zkusit jednou jinak. Vždyť delegáty konference byli nejen komunisté a disidenti a další dehonestovaní lidé. Připusťme však, že téměř všchni přišli v dobré vůli něco špatného v naší společnosti změnit. Dopřejme jim čas aby mohli odhalit své úmysly a dejme jim na vědomí jaká je naše vůle, tedy vůle lidu. Jistě bude naší předností slušnost. Máme přece demokracii a svobodu slova.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Reiman

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.