Josef Reiman: Kdo je Holešovská výzva a jaké jsou její cíle

26.07.2012 13:30

Text ke vzniku, činnosti a cílům Holešovské výzvy.

Josef Reiman: Kdo je Holešovská výzva a jaké jsou její cíle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celostátní konference občanských iniciativ, hnutí, sdružení a jednotlivých občanů

Holešovská výzva je vyjádřením vůle všech poctivých a pracovitých lidí, kteří nejsou spokojeni se současným vývojem v naší vlasti a nehodlají mlčet k praktikám současné zkorumpované a zlodějské vládnoucí kliky. Její vznik se datuje ke konci roku 2011, kdy se v Holešově sešlo několik odvážných lidí, kteří se rozhodli aktivně vystoupit proti vládní koalici, která chudým bere a bohatým dává. Tím se stali jejími aktivisty všichni občané, kterým je naše republika drahá a nechtějí ji nechat dále rozkrádat vnitřním i zahraničním kapitálem a klérem, který se snaží získat majetky které mu nikdy nepatřily. Jste touto výzvou tedy i Vy, kteří se ptáte kam Holešovska výzva míří a co bude potom...

Není hnutím, sdružením ani politickou stranou, nesnaží se o získání moci. Jejími sympatizanty jsou lidé napříč politickým spektrem, stejně jako ti, kteří nejsou politicky angažováni a  v politice vidí spíše vše negativní. To je zásluhou činnosti všech současných parlamentních politických stran. Pravda a láska už dávno nevítězí, protože pravdu má v naší vlasti ten, ten kdo má moc a dovede ji podepřít penězi. Proto se z iniciativy Holešovské výzvy uskutečnila dne 28. 1. 2012 konference občanských iniciativ v Hloubětínské Tesle, kde i přes názorové neshody bylo schváleno usnesení vyzývající vládu i prezidenta k demisi a odchodu politiků, kteří se zpronevěřili svým voličům.

K tomu má sloužit požadované obecné, závazné referendum o všech důležitých otázkách týkajících se života všech občanů naší vlasti, vycházející z ústavou zaručené svrchované vůle lidu, který je nejvyšším zákonodárným orgánem státu.  Součástí usnesení byl také požadavek na zastavení plánovaných reforem v sociální oblasti a zdravotnictví, jakož i nesouhlas s navracením církevního majetku. Zásadním bodem usnesení bylo nejen potrestání viníků korupce a rozkrádání národního majetku, ale také nastolení přímé odvolatelnosti politiků z vůle voličů.

Základní myšlenkou Holešovské výzvy je od počátku snaha po sjednocení všech nespokojených občanů, hnutí a sdružení v jednotě vyjádřit svou ústavní vůli. K tomu byly postupně svolány demonstrace na 21. 3., 21. 4. a 26. 6. 2012. V březnu se z iniciativy Holešovské výzvy shromáždily v městech naší vlasti tisíce demonstrujících k prosazení požadavků občanů. Vláda i parlament tato shromáždění ignorovala stejně jako sdělovací prostředky. Jedinou tribunou se staly internetové Parlamentní listy. Holešovská výzva tím vstoupila do povědomí našich občanů a tím se stala vládnoucí kamarile nepohodlnou a nebezpečnou.

Začala štvavá kampaň se záměrem rozložit Holešovskou výzvu nasazením provokatérů i dehonestující kampaní vrcholící registrací jejího jména stranou pana Vandase. Pomluvy přicházely ze všech stran. Dehonestující prohlášení učinili pánové Zeman i Kalousek. Chybami v komunikaci odešli někteří signatáři hloubětínského usnesení a  začala programová atomizace výzvy. Postupně odcházeli také ti, kteří v ní spatřovali vhodný nástupní prostor do vysoké politiky. Zůstalo zdravé jádro provázené posměšky a nadávkami na účast STB, komunistů, poťouchlých amatérů a snad i fašizujících a diktátorských manýrů.

V dnešní době je však Holšovská výzva stále pohotově připravena  připomínat  poťouchlé a nepřátelské vládní garnituře její provinění a nutit ji i nadále k odchodu. Svou nevšímavostí k problémům převážné většiny občanů naší vlasti stále posiluje řady těch, kteří stále hlasitěji požadují změnu společenského systému a návrat ke skutečné demokracii. Mnozí si však neuvědomují, že úspěch snažení závisí na nich samých. Angažovanost občanů a jejich snaha o nápravu poměrů je základním předpokladem konečného vítězství myšlenek Holešovské výzvy.

Dnes vláda i parlament argumentují tím, že lidé nemají nouzi, protože stále nakupují, jezdí na své víkendové chaty, a účast na demonstracích nezadržitelně klesá. Je v tom také jistá rezignace. Stále se nic neděje, vláda i parlament požadují utahování opasků a škrty, ale sobě dopřávají plnými doušky. Ignorují zákony a dokazují jak veliká je jejich moc. Očekávané potrestání několika vysokých exponentů ještě nedokazuje že dochází k nápravě. Manipuluje se s vysokými posty ve státní správě, schvalují se zákony které jsou v rozporu se zájmy většiny našich občanů. Škrtá se ve státním rozpočtu na úkor těch nechudších a nejbezbranějších a státní dluh nezadržitelně roste.

Jak dlouho chce ještě vládnoucí kamarila zkoušet trpělivost občanů? Dobře si pamatujeme, že vláda a parlament na naše  požadavky nereagovala a sloužily jí spíše k posměchu. Lidé si to však dobře pamatují a jistě budou v budoucnosti dobře rozmýšlet, jak s vládou lidu naložit. Potom nebude problém zda demonstraci svolat na den kdy se odjíždí na víkend či dovolenou, zda je doba vhodná či nevhodná. Potom půjde o holé živobytí a jistě si každý uvědomí, co je důležitější, zda osobní profit, nebo budoucnost naší vlasti pro děti a vnuky.

A odpověď na otázku, co bude potom, až tato vládní garnitura odejde, by měla být prubířským kamenem každého z občanů. Potom už nebudou důvodem k posměchu zásady výběru důvěryhodných zástupců občanů do komunální politiky a státní správy. Je důležité se sjednotit a hledat vše, co společnost spojuje a nerozbíjí její jednotu v malicherných sporech. Jen sjednocený národ může v této situaci zvítězit a prosadit svou vůli.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla