Karel Hvížďala: Dr. Rampula - popleta, nebo falešný hráč?

16.07.2012 13:33

Za vším hledej ženu a podle něj za jeho odvoláním stojí tři ženy: právničky Bradáčová, Marvanová a Benešová. Jeho odvolání navrhl nejvyšší státní zástupce dr. Pavel Zeman.

Karel Hvížďala: Dr. Rampula - popleta, nebo falešný hráč?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas ve sněmovně

Zpravodajský časopis Týden z minulého pondělí 9. července 2012 přinesl obsáhlý rozhovor s odvolaným pražským vrchním státním zástupcem Vlastimilem Rampulou, jenž obsahuje tolik zmatečných a nepravdivých informací, které znečišťují veřejný prostor, že je třeba na to upozornit čtenáře.

Rozhovor nese název Za vším hledej ženu a podle něj za jeho odvoláním stojí tři ženy: právničky Bradáčová, Marvanová a Benešová. Jeho odvolání navrhl nejvyšší státní zástupce dr. Pavel Zeman.

O dr. Lence Bradáčové pan Rampula tvrdí: říká-li, že vrchní státní zastupitelství představují přebytečný přežitek a pak je ochotná přijmout nabídku dr. Zemana se posadit na místo odvolaného bývalého vrchního státního zástupce, je v tom rozpor, kruh se pomalu uzavírá. Lidé, kteří křičí a žádají zrušení vrchního státního zastupitelství, se pak o tyto posty zajímají a ucházejí (říká dr. Rampula). To, jak mi sama dr.Bradáčová sdělila, je pravda a její postoj k redukci státních zastupitelství je dlouhodobě konzistentní, jenže vše ostatní jsou jen spekulace. I kdyby byla dr. Bradáčová na toto místo jmenovaná, bude na redukci soustavy státních zastupitelství trvat a za zrušení své funkce bojovat, protože pro fungování státních zastupitelství je nejdůležitější, jak jim veřejnost věří a jaké působnosti jim dají zákonodárci.

Navíc zdůrazňuje, že asymetrie ve vztahu k soudní soustavě jí nevadí a myslí si, že největší problém je naopak v asymetrii jiné a sice, že obžalovaného může na všech stupních zastupovat jeden advokát, zatímco totéž neplatí u státních zástupců. Postoupí-li spor z kraje k vrchnímu soudu, nemůže krajský státní zástupce zastupovat stát u vrchního soudu a musí na případu pracovat jiný státní zástupce, který nikdy už nemá tu možnost celou kauzu nastudovat tak důkladně, jako krajský státní zástupce, který byl u případu od počátku, a tím je zbytečně stát v nevýhodě. To by měl nový zákon změnit. Postup paní dr. Bradáčové do vyšších pater soustavy státních zastupitelství je podložen výsledky: Ústecké státní zastupitelství totiž například v loňském roce vedlo 16.000 trestních stíhání, zatímco ostatní srovnatelné kraje jen 9000. V Ústeckém kraji se stíhá celá jedna třetina veškeré trestné činnosti, a to přesto, že v tomto kraji chybí již patnáct let třicet státních zástupců.

Podobně jsou nepravdivé údaje o kauze IPB. Dr. Rampula tvrdí, že tuto banku zastupovala dr. Marvanová v kauze České pivo, v níž, jak sám dr. Rampula uvádí, volal ráno před vynesením rozsudku státní zástupkyni s pokynem, aby se proti rozsudku neodvolávala. Přitom tento telefonický pokyn vydal dr. Rampula v jiné kauze, jednalo se o kauzu IPB, v níž šlo o tzv. podřízené dluhopisy. Zdá se, že pan dr. Rampula, i když ve své obraně u Nejvyššího správního soudu uváděl, že měl důkladně prostudované spisy, ani neví, v jaké kauze intervenoval. Vlastně tím se jasně usvědčil z toho, co mu kladl za vinu nejvyšší státní zástupce i Nejvyšší správní soud, tedy že telefonickým pokynem porušil principy práce státního zsátupce včetně principu odbornosti a že o věci neměl dost informací, aby takový pokyn byl oprávněn vydat.

Podobně hovoří-li dr. Rampula o nejvyšším státním zástupci dr. Pavlu Zemanovi, zcela si vymýšlí, když tvrdí, že dodnes bydlí v Haagu, kde byl dříve zástupcem České republiky v Eurojustu. Ze svého současného platu by si Zeman, jak mi sám potvrdil, něco takového nemohl ani dovolit. Bydlí v domku nedaleko Brna. Naopak dr. Rampula by si ze svého platu mohl dovolit zaplatit hotel v Karlových Varech a nemusel by bydlet ve služební ubytovně karlovarského státního zastupitelství během filmového festivalu, jak to přiznává v Týdnu. A dr. Rampulovi skutečně po tom, co ho vrátil Městský soud v Praze do funkce, mezi řečí dr. Zeman gratuloval, ale takové gesto je jen výrazem dobrého vychování jako když tenista, který prohraje, gratuluje po zápase vítězi. Rozhodně z toho nelze vyvozovat, že dr. Zeman je figurkou v rukou nějakých aktivistů, kteří s ním manipulují.

Jak v nedělních Otázkách Václava Moravce zdůraznili šéf protikorupční policie Tomáš Martinec a ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, větší úspěšnost policie v uzavírání případů přičítají oba muži atmosféře ve společnosti a v dobré spolupráci se státním zastupitelstvím, která se zlepšila právě po nástupu dr. Pavla Zemana.

Komentář vyšel na blogu Aktuálně.cz
Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Hvížďala

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.